Friday, December 9, 2016

masuk duit ke ASB melalui Maybank2u

hai sume.. lame betul x update kat blog ni..dah setahun dah.. OMG!!!.. bersawang habis dah.. huhuhu...xpela.. arini aku nak crita pasal cara2 nak simpan duit korang dlm asb thru online je..tp sblum tu aku nak tny sikit,sesiapa kat sini yg suka menyimpan??.. sila angkat tgn.. aku ni xde la penyimpan tegar.. tp lately ni tmbul lak kesedaran menyimpan utk masa depan.. bukak buku asb kat pejabat pos ni dah lame sebenarnye.. bln 4 tahun 2013.. tp sbb consentrate simpan kat tabung haji , akibatnya asb ni dilupakan.. huhu.. setelah beberapa tahun baru nak start simpan ko.. huhu.

skarang ni kita boleh simpan ke asb melalui online je.. xperlu beratur panjang di kaunter lg.. save duit minyak + masa.. tp ofkoz la kene cas RM1.06.. inclusive GST ye..

well sebelum kita nak transfer duit.. kite kene daftar no. akaun/ahli asb dlu.. n perlu masa 1 hari utk activekan pendaftaran..utk 1st time je.. next time kita boleh wat bile2 masa utk transfer duit.. sminggu skali pn boleh..hehe..

ok.. refer cara kat bawah ek..

1. Login Maybank2u online, klik pada Investment.


2. Klik ASNB Unit Trust


3. Mula2 sblum transfer korang kene register nmbr akaun dlu kat maybank2u. 


4. Pilih Amanah Saham Bumiputera


5. Klik kat bhgn agreement tu then continue


6. Masukkn butiran yg lengkap


7. Request for TAC.. utk sekuriti punya hal


8. Bukti pengesahan kalau dah berjaya hantar pendaftaran.


9. Check status.. for 1st time.. akan kluar status pending..


10. Esoknya korang dah boleh check status.. if dah active means korang dah boleh wat transfer trus ke akaun asb..


11. Pilih menu yg sama mcm kat atas, Pilih menu ASB - beserta nama pd akaun yg korang dah daftarkan


12. Mcm biasa klik agreement, pastu continue


13. Masukkan jumlah yg korang nak simpan.. then proceed mcm biasa...



Thats all for today.. 
slamat menabung ya kawan2..
anthing, just kol customer service diorng or klik ke maybank2u website k.. 

No comments:

Post a Comment