Wednesday, December 14, 2016

cara bayar bil air sains guna maybank2u



Hai uooolllss.. arini ade mood nak menaip pasal banking info ni.. maklumla.. bil dah sampai.. kene la settle a.s.a.p. kan.. actually aku dah lame x terjebak dlm urusan pembayaran segala bil utility ni.. ni baru 1st time aku nak byr slps beberapa tahun..rasenye last pn aku byr kat pejabat pos.. jgn tny bila sbb aku x ingat masa umo aku berapa.. baru lps skolah mayb..kali ni plak sbb aku baru dpt bil.. almaklumla baru dpt kunci umah.. belum ddk lagi tp dah kene byr bil sbb meter air dah pasang.. huahuahua..
1st step aku p kat laman web sains dulu.. nak tau info pasal kat mane aku boleh byr bil ni..
korang boleh refer link ni..
lps je check alternatif yg available.. aku pn try je guna maybank2u.. 
cepat, pantas dan senang..
kepada sesiapa yg nak guna cara aku, korang boleh tgk kat bawah k..
aku ade wat step utk sesiapa yg 1st timer mcm aku..
dlm maybank2u pn ade 2 cara jgk.. samaada korang byr bil mcm biasa atau guna JomPAY
lets check it out...


Cara Bayaran menggunakan kaedah payment bil biasa

1. Login ke maybank2u.. Pilih Make a one-off payment


2. Pilih Utilities


3. Pilih Syarikat Air Negeri Sembilan


4. Masukkan Amount dan Akaun No.


5. Request for TAC, masukkan no TAC dan tekan button Confirm


6. Status pembayaran dipaparkan.. Kalau berjaya maknenye successful la kan



Cara Bayaran menggunakan kaedah JOMPAY

1. Login macam biasa, cuma pilih JomPAY


2. Pilih Make a one-off payment


3. Masukkan amount, biller code utk SAINS :3715, Ref 1 : No. akaun dan Ref 2 : No. bil


4. Request for TAC, masukkan no TAC dan tekan button Confirm


6. Finally dah berjaya bayar bil online



mudahkan... segala dihujung jari anda...
x perlu ke kaunter utk wat payment..
tekan2 je dah settle..
tp wat dgn hati2 k.. salah tekan nanti korang cuak plak.. 
x pasal2 yg cepat leh jd lmbt plak nnti..
selamat membayar bil kengkawan sekalian..
daaaa...

Friday, December 9, 2016

masuk duit ke ASB melalui Maybank2u

hai sume.. lame betul x update kat blog ni..dah setahun dah.. OMG!!!.. bersawang habis dah.. huhuhu...xpela.. arini aku nak crita pasal cara2 nak simpan duit korang dlm asb thru online je..tp sblum tu aku nak tny sikit,sesiapa kat sini yg suka menyimpan??.. sila angkat tgn.. aku ni xde la penyimpan tegar.. tp lately ni tmbul lak kesedaran menyimpan utk masa depan.. bukak buku asb kat pejabat pos ni dah lame sebenarnye.. bln 4 tahun 2013.. tp sbb consentrate simpan kat tabung haji , akibatnya asb ni dilupakan.. huhu.. setelah beberapa tahun baru nak start simpan ko.. huhu.

skarang ni kita boleh simpan ke asb melalui online je.. xperlu beratur panjang di kaunter lg.. save duit minyak + masa.. tp ofkoz la kene cas RM1.06.. inclusive GST ye..

well sebelum kita nak transfer duit.. kite kene daftar no. akaun/ahli asb dlu.. n perlu masa 1 hari utk activekan pendaftaran..utk 1st time je.. next time kita boleh wat bile2 masa utk transfer duit.. sminggu skali pn boleh..hehe..

ok.. refer cara kat bawah ek..

1. Login Maybank2u online, klik pada Investment.


2. Klik ASNB Unit Trust


3. Mula2 sblum transfer korang kene register nmbr akaun dlu kat maybank2u. 


4. Pilih Amanah Saham Bumiputera


5. Klik kat bhgn agreement tu then continue


6. Masukkn butiran yg lengkap


7. Request for TAC.. utk sekuriti punya hal


8. Bukti pengesahan kalau dah berjaya hantar pendaftaran.


9. Check status.. for 1st time.. akan kluar status pending..


10. Esoknya korang dah boleh check status.. if dah active means korang dah boleh wat transfer trus ke akaun asb..


11. Pilih menu yg sama mcm kat atas, Pilih menu ASB - beserta nama pd akaun yg korang dah daftarkan


12. Mcm biasa klik agreement, pastu continue


13. Masukkan jumlah yg korang nak simpan.. then proceed mcm biasa...



Thats all for today.. 
slamat menabung ya kawan2..
anthing, just kol customer service diorng or klik ke maybank2u website k..