Wednesday, November 4, 2015

nak buat apa dengan duit mas kahwin ??...

selamat petang uolllss... arini aku nak update entry pasal duit mas kahwin.. dah sebulan lebih kahwin baru nak update ye dok..haha..ok2.. back to topik.. lepas kahwin mesti dpt wit mas kahwin a.k.a. mahar... x kira la secara cash or hutang atau bentuk dinar or ape2 yg seangkatan dgnnya.... n ia adalah pemberian wajib dari seorang suami ke atas isterinya.. cheewwaahh.. jumlahnye ikut pengantin la kan... samaada nak bagi ikut negeri or ikut suka hati.. tp mostly org akan follow negeri masing2 la.. klu nak kelainan boleh la bg seberapa byk yg anda suka.. haha... janji rock...

for me.. mcm rugi je kalau duit tu dihabiskan begitu saja.. so aku mmg nak beli something.. yg boleh bg sentimental value kat aku... at least bende tu aku nmpak.. then aku decide nak beli emas.. cari rege yg lebih kurang... nilai mas kahwin aku RM200/=... so subang ring mmg berbaloi.. cincin dah byk.. lgpn dah lame tinggal anting2 ni.. ade dlu dah jual..

masalahnye skarang aku ni mmg ssh dah nak kuar shopping.. En. Husband mmg bkn kaki jalan... nak kuar ke kuala pilah semata2 nak beli 1 emas je mcm x berbaloi.. wit minyak lg.. kate cost saving kan.. aku pn ape lg.. survey la secara maya... ade 2 kedai aku aimed.. satu thru FB leewahgoldsilver.. ni kedai kat Kuala Pilah yg aku beli cincin risik, tunang n rantai tangan.. tp pegi walk in ja.. online x byk show gambar2 subang.. lg 1 FB hafiz jewel.. yg ni kat kajang.. n reason aku pilih seller ni sbb rege die lebih kurang dgn Lee Wah, kat Kajang je kedai die.. dekat n boleh wat COD lg..

ni la subang yg aku beli... cantikkan.. 
details :

berat : 1.24gram
harga emas (04/11/15) : RM151.28/gram
(rege ni still consider murah dari kedai emas terkemuka)
diameter : 1.3 cm
upah : RM 25
cas penghantaran : RM6

kiraan : 
RM151.28 x 1.24gram = RM187.59
(+) upah : RM187.59 + RM25 = RM212.59
(+) gst : RM212.59 + RM12.76 = RM225.35
(+) kos penghantaran : RM225.35 + RM6 = RM231.35

cuma tambah sikit je wit sendiri..muehehehe


dpt beg n kotak cantik lg..
berbaloi2 kan..
ok.. nak cite tu je..
bg bride t be yg nak ikut jejak sy sila la ikut..
x rugi anda beli emas..
untuk simpanan sendiri kan..
ape2 pn pilihan ditangan anda..
tata...

peace no war....