Friday, September 18, 2015

diy dulang hantaran & doorgift kanak-kanak..

diy dulang hantaran


7 days to go... alhamdulillah progress berjalan dgn lancar..
 kami cuba setelkan sikit demi sikit... 
ni nak crita pasal crita cuti hari malaysia yg lepas.. 
kami dah pun siapkan doorgift utk budak2 n design sendiri dulang hantaran kawen...
entry lepas aku ade crite kat sini -> bekas a.k.a. dulang hantaran 2 ringgit  
berkenaan dulang yg aku beli.. n terasa cam nak decorate bg lawa sikit..
bg berkaki sikit la kan..
  
ni la rupe dulang tu..

 aku balut polisterin dgn paper kaler gold.. sebab tema aku gold..

 then cantumkan kedua item td.. gune foam tape.. murah je..

then ni la hasilnya.. 7 biji kesemuanya.. comey x kak ton..

pengiraan utk dulang :

dulang : RM 2.12 x 7 pcs : RM 14.84
foam tape : RM 2.50 x 1 pcs : RM 2.50
polisterin : RM 1.60 x 7 pcs : RM11.20
paper gold : RM 3.50 x 3 pcs : RM 10.50
double tape : x beli, sbb mmg ade kat umah (boleh je guna gam kot utk lekatkan)...
total belanja : RM 39.04

kos utk 1 dulang RM5.57 / each

walaweh.. jimatkan.. hehe



diy doorgift kanak-kanak..


ok, now nak crite pasal doorgift plak..
part budak2 mmg belah kami yg wat..
inspired dari group Pengantin "DIY"..
korang boleh tgk fb group ni k..
macam2 info boleh dpt..
setelah membuat research n penelitian..
aku pilih cam yg kat bawah ni..
cantik x?.. agak2 budak2 suka x?.


total kos utk doorgift budak (4xx pcs):

candy choco bangle : RM 8.70 x 13 kotak : RM 113.10
candy choco bangle : RM 7.75 x 2 kotak  : RM 15.50
kos coklat (30pcs utk 1 kotak) : RM128.60

nak tau nape coklat tu lain rege??. yg 1st tu beli kat banting.. 
assume rege tu plng murah..
then tambah 2 kotak sbb ade lg rege yg murah kat seremban..haha..
sesiapa yg duk area semban boleh la dtg shopping kat sini..
memang berbaloi rege die..

Hoe Hin Confectionary Sdn Bhd
159, Jln Dato' Siamamg Gagap (Jln Channe), 
70100 Seremban, N.S.D.K.
Tel :06-7655826

lidi, pembalut n doily paper tu aku beli asing2..
stapler, ubat die n glue gun ofkos aku beli tmpat len2...huhu
yg tq tag tu aku print n design sendiri.. jimat lg..
ok.. sambung kira blk..

lidi : RM 5.90 x 1 box : RM 5.90
doily paper : RM 7.90 x 3 box : RM 23.70
pembalut : RM 1.50 x 5 : RM 7.50
stapler : RM 2.00 x 1 pcs : RM 2.00
ubat stapler : RM 2.00 x 1 box :RM  2.00 (6pcs)
glue gun :  RM 2.00 x 3 box : RM 6.00 (15pcs)
total belanja : RM 175.70

 15 kotak coklat : (15box x 30pcs) : 450 pcs candy
tp overall sume dpt wat 426 pcs
24 pcs lg ng.

sbb ade coklat yg penyek n pakaging x bape cantik..
kos utk 1 pcs doorgift : RM0.39 /each 
kira 1 doorgift tu 40 sen la utk sorang.. murah kan.. hehe

ok.. 2 part ni dah setel..nexttttt.....




Friday, September 4, 2015

Panduan isi borang nikah online negeri sembilan



Selamat petang semua... arini nak cite psal isi borang kebenaran nikah online.. bg mereka2 yg nak berkahwin di negeri sembilan @ negeri2 terlibat harus mengisi borang  secara online seperti info dibawah.

Pelaksanaan Modul Nikah, Cerai dan Rujuk, Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia (SPPIM) di 5 buah negeri iaitu Negeri Sembilan, Melaka, Perlis, Kedah dan Perak bermula pada 12 Januari 2014.

Ari rabu ritu baru isi.. sempoi kan.. majlis x sampai sebulan.. Poning kepalo den.. xpe la.. dah setel 1 benda.. for info, borang ni boleh diisi bersama2 atau diisi oleh salah seorng pasangan.. tolong menolong kan amalan mulia..

1. klik link ni -> http://www.sppim.gov.my/sppim/home -> Benar nikah Online -> Permohonan Baru
2. Isi part lelaki dlu
 3. Isi part perempuan plak
 4. Maklumat kebenaran
 5. Maklumat wali
 6. Hantar
 7. Status..



Last skali depa akan auto hantar maklumat permohonan kepada pasangan melalui email...Boleh la cetak borang kebenaran td bersama2 checklist utk dokumen2 sokongan yg wajib seperti dibawah.


caiyok2.. seterusnya siap2 dokumen yg telibat, pastu kene jumpa imam kariah perempuan dlu.. booking la imam tu dlu..tny pape yg patut.. last baru anta ke pejabat agama.. kami boleh anta sekali sebab 1 daerah.
k, nak crite tu je.. daaaa.