Friday, July 24, 2015

benjolan kat leher

lately.. asyik x berapa sihat je aku ni.. time2 nak dekat ni mcam2 hal la plak...
 2 kali p klinik dlm masa 3 hari...
aiyakkk... sound serius kan.. haha.. korang pernah x ade ketulan @ benjolan kat leher??.. 
bile di sentuh sakit banget...
ni kire 1st time aku kne tau selama 26 tahun 8 bln aku hidup.. mule2 aku kene waktu awal ramadhan lepas sebenarnya.. aku assume mgkn sbb aku kurang minum air n musim panas.. 
ye la.. time puase kan..
so alternativenya aku just minum air cap badak 6 botol.. dah kurang la sakit tp benjol masih ada..
tp dlm seminggu ni benjol tu makin sakit plak.. kat bahagian rahang tu.. + panas dlm badan lg..
aku minum lg 6 botol air cap badak lg..
tp still x kebah jgk panas ni.
tp beraya cam biase je..
xnk la tunjuk kat orang yg aku ni x brape sihat..
acah-acah ok ja la kan..
tp dlm badan aku ni aku sorang je yg tau cmne rasa dia..
so aku pn baru la terhegeh-hegeh nak p klinik.. dokter kate aku mmg demam.. ni la ubatnye.. 
kat klinik penawar ampangan seremban. 
ubat demam je x snap dlm ni..aku p selasa lepas time blk keje.. 
sampai sane dlm pukul 7.. ramai giler manusia..
dekat kul 8 baru turn aku jmpe dokter..
dah la lmbat.. dpt dokter kerek lak tu..
x semangat aku nak p lg kat situ..
pegi tu pn sbb x larat sgt dah..

arini plak yakni hari jumaat aku kuar opis jap...
p klinik area kwsn tmpat keje je..
sbbnye aku p ni benjol kat rahang tu masih sakit + tumbuh benjol lg 1 plak kat bahagian tepi leher..
kire kat bawah telinga.. sakit jgk.. thats why la aku gigihkan jgk kaki ni ke klinik blk..
still rasa demam lg.. panas dalam mata, hidung, sakit pale..
mgkn antibiotik yg dokter kat seremban tu bg x lut dgn aku kot..
tp kali ni dokter kat dinamik ni bg aku antibiotik yg kuat sikit..
x pernah selama ni aku mkn antibiotik 2 biji sekali makan..
hentam je la labu..
nak sihat kan.. ikhtiar je la..
hope hilang la benjolan tu cepat..
dokter tu ckp kat bhgn tepi tekak aku tu merah sikit..
ade jangkitan bakteria...
ok.. nak cerita tu je..
bye...









Friday, July 17, 2015

kedai tayar murah di seremban

hai uolsss... selamat hari raya aidilfitri buat sume umat islam walau dimana pn uolss berada.. ok.. rini nak crite pasai servis tayar kereta.. wat keputusan pn drastik sgt.. plan nak tukaq bln 8 nnti.. tp mcm len je rasa bila drive.. lg2 musim perayaan ni.. takut pe2 hal jd tga jln.. so better tukaq la kan.. dah mmg tayar keta aku tu mmg sepatutnya ditukar awal lg.. tp tu la.. asyik postpone ja..

see... tarikh yg tertera kat situ pn dah melebihi tamat tempoh.. hehe.. main redah je aku bawak keta naaa... ni original tayar mase aku beli keta tau.. bayangkan  x pernah tukar lg.. aku beli keta ni bln 4 tahun 2011.. haa.. 4 tahun lebih dah.. lame giler kan..well.. kita org pempuan ni x bape kisah sgt pasai keta2 ni.. tp lambat laun kene peka jgk la kan.. utk keselamatan diri jgk...


aku mmg suka meronda klu p kedai2 servis ni.. mcm jakun lak nak tgk depa wat keja.. haha.. my bronze msuk spital jap..


ni mase depa check.. mmg tyar belakang belah kiri tu out.. hmm.. lari jauh sgt.. ingat nak wat alignment ja.. last2 kene wat chamber jgk.. adjust mane2 yg berkenaan...

ni rege servis yg depa cas kat customer2.. affordable x?.. kira ok la kan..

tayar plak aku beli brand kelly.. korang pernah dengar x jenama ni?.. aku sebenarnye x pernah dgr pn.. tp staff tu ckp keluaran goodyear jgk.. tulis kat situ made in indonesia.. hm.. bedal je la labu.. ni je yg plg murah setakat ni.. 
rm150 /pc.. utk 195/60r15..
klu dunlop or falken plg murah rm170/pc..
terus stuju amik kelly ni.. its ok.. kite try dlu ek.. 


pengiraan :
tayar = rm150 x 4 = rm600
+ gst = rm36
total tayar = rm636
tmpat isi angin = rm5 x 4 = rm20
chamber tyr depan = rm40 x 2 = rm80
chamber tyr belakang = rm20 x 2 = rm40
alignment & balancing free je sbb tukaq 4 tyr skali gus..

tp total die kira rm750
nego smpai murah la kan..


ni kedai depa.. kat jln rahang.. ramai yg dtg tukar tyr kat sini.. staff pn ramai.. so.. cpt je la siap..

sesiapa yg nak p ni alamat die k..

Sheng Zhun Tyre Sdn Bhd
Lot 147G & 148G Jalan Tunku Antah
Tel : 067675828

yeah... boleh drive lelaju blk pasni...
heeeeeeee

Tuesday, July 14, 2015

Pulangan Tunai 15% Takaful Malaysia

HI READERS, GOT GOOD NEWS......

Takaful Malaysia ada menawarkan 15% Pulangan Tunai sekiranya anda tidak membuat sebarang tuntutan dalam tempoh perlindungan kepada semua peserta produk Takaful Am dan juga produk Takaful Keluarga yang terpilih.

Takaful Malaysia juga adalah satu-satunya Pengendali Takaful yang menawarkan Pulangan Tunai secara konsisten kerana ini adalah ganjaran untuk anda sume...

X percaya??.. lihat kempen seperti yang tertera di bawah..
Alahai.. macam skema plak ayat2 aku ni..


So far.. wat mase ni aku just ada insurans kereta ja untuk Takaful Malaysia ni..To be honest... tahun ni masuk kali ke 2 aku renew under insurans ni ... aku dpt info mengenai cash back ni pn melalui bos tempat keje aku skarang... maklum la.. aku kalau bab2 berkenaan kereta ni cetek ilmu sikit.. lg2 insurans.. sbb aku rasa bende ni complex sgt.. byk sgt cabang.. huhu..

Seeeee... interesting x??..

Kalau hangpa suma nak tau camna pengiraan cash back ni dibuat boleh p kat link ni -> mycashback... ade penerangan lanjut mengenai cash back in details..or else kira manual seperti dibawah.. atau pn kalau dah mls sgt nak kira sendiri hangpa kol ja kat nmbr ni..1300 88 252385.. 



Cash back ni betul2 tau.. bkn sekadar kempen.. actually aku nak bgtau yg aku dah pun dpt cash back utk kali pertama... seeee.. aku serius kan... bkn ckp kosong ja.. boleh la wat isi minyak keta utk seminggu dua..



Lebih kurang 2 minggu lps aku dah dpt cek ni.. tp baru pagi td singgah bank jap.. masuk dlm mesin cek deposit tu.. punya la mls nak singgah bank utk masukkan dlm akaun.. bz la katekan..haha. xpa la kan.. valid 6 bln dari tarikh cek ni di issue.. tu yg asyik tangguh ja tu.. tp yg penting skarang dah settellllll...



tq Takaful Malaysia.. rasenye lps ni mcm nak setia dgn kamu ja....hehehe...


Thursday, July 9, 2015

Official Photographer & Photobooth for Our Big Day



Selamat pagi dan selamat berpuasa utk semua yg beragama islam... arini cam rajin sikit nak bercerita pasal progress untuk wedding kami nanti.. yup.. kami sepakat untuk agih2 kan job mane yg kami boleh setelkan by our own.. sepanjang tempoh pertunangan ni x pernah pn sekali ddk face to face berdua se eye2 utk bincangkan pasal our preparation in details.. but its not a big issue.. InsyaAllah.. kami masih lg boleh berhubung melalui wassap / mesej / call utk sume tu kan..


Official Photographer

Utk O.P. ni, mmg part aku la.. mula2 nak mintak kengkawan kami ja yg amikkan.. depa pn ada la jgk amik gmbar utk wedding2 ni.. tp setelah ditimbang tara, aku decide nak cari org len ja atas sbb2 tertentu.. bkn xmo tolong kawan.. tapi ada yg bila aku mintak quote tp x reply2.. ade yg kawin tarikh sama.. ada yg nak jmpa depan2.. tp masa tu xdak nak jumpa.. hmmm... so... misi pencarian pn bermula.. mr google n fb la jawabnye.. nak cari yg bajet, dekat dgn umah n gmbr yg berkualiti.. cerewet x aku??.. sikit je la kan..muehehe.. cari punya cari aku terjumpa 3 calon photographer.. yg aku rasa boleh deal la.. but finally we decide amik O.P. dari Seremban.. Not bad la pakej die.. n now depa ada wat promotion tau.. 3 event for RM1000.. ni FB dia Foto By Han.. meh aku promote sikit..



Assalamualaikum w.b.t. Jom booked Foto by Han utk mjlis resepsi anda. Hanya RM1000 sahaja utk nikah, resepsi dan outdoor.. Terbuka utk tempahan 2015 - 2016. Utk tempahan boleh telefon/mesej/whatsapp/pm/email kepada :

Han : 013-7275947

Facebook : Foto By Han

Email : msalbihan@gmail.com



So kalau ada sesiapa nak cari O.P. area seremban boleh la contact Abg Han ni terus k. mcm kes aku ni kene + RM150 ja lg sbb event utk 2 hari.. so total RM1150.. still affordable kan.. deposit just 30% dari total payment.. ok. ni aku dah setelkan 02/06/15 aritu.. done !!!



Photobooth

Part ni pn aku setel kan jgk.. hmm.. plan asal nak wat pelamin dewan ja... survey punya survey rege pelamin dewan ni amat la tinggi.. capai 2 - 3 k jgk.. yg chokia pn 1k ++ .. tu basic ja.. xda red carpet, walkway, pintu gerbang suma.. just pelamin se eye2.. x campur kos transport lg.. ok.. p k punya p k aku pn decide nak wat photobooth ja.. best pn cam best.. yg penting pakej photobooth ni below 1k.. haha.. bajet x aku ni.. well ofkos la kan.. zaman gst ni kene la berjimat cermat.. "jimat selagi boleh".. aku x kisah pn kalau x sanding suma.. lg pn kami dah ada mkn adab2 tu pn dah cukup..klu ada photobooth ni boleh jgk kami luangkan lebih sikit masa dgn tetamu.. boleh bergambar reramai kat situ jgk.. setelah tny pendapat encik tunang, dia pn x kisah, follow ja.. aku pe lg.. on la kan.. ni FB photobooth yg aku pilih..Lukisan Cahaya - LC Creative.. vendor ni kat bangi ja.. deals punya deals aku pn amik la pakej yg sedia ada.. sesiapa yg nak tempah boleh contact terus vendor ni k.. baru ja wat payment utk book tarikh tu ari ni (09/07/15) deposit just RM100.. dah masuk terus dlm schedule.. terbaik la bang.. lukisancahayaphotog.blogspot.com/JadualTempahan. lg 3 minggu dekat majlis depa akan follow up.. i am waiting.. lega sehhh.. 2 bende ni dah booked..





contoh photobooth nyeee... nice & simple kan...


So far ni la progress utk persiapan kami setakat ni.. katering pn dah byr deposit (19/06/15) aritu.. yg part tu encik tunang yg setelkan.. yg len coming soon.. smoga segala urusan kami di permudahkan.. Hanya Redha & Berkat Mu Ilahi yg kami cari..



teruskan melangkah tanpa henti sayang
don't give up easily
put ur Trust on Him
kalau dah jodoh x kemana
i.l.u.v.m.
jimat selagi boleh !!!