Friday, June 26, 2015

cara nak aktifkan job di rumah


hai kengkawan...arini mood baik tu mcm dtng blk..
sbbnya arini aku nak bg tau sesuatu..
baru je wat payment untuk dapat panduan Jobdirumah semalam..
tp arini dah dapat username n password..


wah.. cepat je kan..
x sabar nak tggu buku panduan sampai..
mmg boleh je baca online..just follow link yg admin kasi..
tp lg best klu dpt belek sendiri buku tu depan mata..
cara nak aktifkan keahlian ni senang je...
just transfer online je..
wat payment  kat link bawah ni..
 jobdirumah..
selesai je wat payment
then lepas tu emailkan bukti pembayaran ke byr@jobdirumah.com
pastu tunggu la admin emailkan username n password kite..
macam gambar kat atas tu..
meh le kita cuba sesama...
x rugi pn...byr RM50 sahaja utk pendaftaran....
usaha tangga kejayaan...
caiyok2..


keep it up...



Thursday, June 25, 2015

Jom daftar job di rumah

 Today... aku rasa down sangat2...
keje website untuk company aku pn tergendala..
coding tu aku baca byk kali pn x dpt masuk dlm kepala ni..
hah... ape lg.. googling around la kan.. 
so.. mmg menghabiskan masa dengan google search.....
ntah ape yang aku cari pn x tau..
kekadang sampai aku xde idea nak cari apa..
sampai macam tu skali kan..
google punya google aku pn baca pasal 18 cara simpan duit nak kawin kat 1 blog ni -> sini
haha.. mengular jap..
aku terbaca cara2 nak tambah duit sampingan..
tq la abg ahmad faizal.. sbb abg la sy tau info ni..
so aku pn try..baru je pas register kat jobdirumah
pendaftaran hanya RM50 sahaja.. 
so rasa cam x rugi je klu nak try..
then kne tggu dlm masa 2-3 ari utk process seterusnya..
so.. i am waiting..
excited plak nak mencuba.. 
wish me luck k..




p/s : meh la kita cuba sesama....

Monday, June 15, 2015

reunion di kampung semungkis hulu langat...


last weekend... (13/06/15-14/06/15)
akhirnya reunion kecil-kecilan kami succeed..
ofkos for my UEL geng..
kawan study sesama... start kenal 2007 until 2011..
around 4 years lebih dah tinggalkan alam study..
mcm cepat sangat mase berlalu kan..
n setelah beberapa kali di cancel atas pelbagai reason..
yup.. we make it true...
finally... haha...
next x tau la bile lg dapat berkumpul camni kan..
actually this place is my fwen punyer.. i mean family die punyer..
so, dpt la diskaun rege kawan2 kan.. 
tp pd sesiapa yg nak p sini boleh direct contact kat link ni k..

even reunion kami ni sekejap je.. 2 hari 1 mlm...
tp best giler...
wa cakap sama lu..
tenang je.. jauh dari kesibukan kota raya..
tinggalkan sekejap stress2 seharian di luar k.. haha

meh kite banje awak gambo sikit...



ade pool... 2 kali jgk la terjun kat sini.. haha


pandangan luar rumah



atap rumbia ek..x pasti nama die


ni dalam rumah.. lawa kan...:-)


ruang tamu


jernih je air sungai ni..


mandi sungai... sejuk giler air die..


sempat je kami wat bbq mlm minggu tu.. muehehe


tukaq2 hadiah..


us.. ni mase nak balik dah..


 ni lah kami.. kita kawan sampai bila2 k..
harap salah silap sepanjang berkenalan dpt dimaafkan..
yup.. masing2 x sempurna kan..
mesti ade yg terkecik ati.. tersalah kata.. tergurau kasar..
termerajuk x tentu hala.. tertouching kat mana2
tp semua tu mematangkan kita..
insyaAllah...
luv u allsss...


... Friendship Forever ...
... Reunion ...
... University Of East London ...
... City University College of Science & Technology ...
... Bachelor Degree of Business Information System ...
... Selamat Menyambut Ramadhan 2015 ...








Wednesday, June 10, 2015

Check tarikh lahir mngikut kalendar islam



Hai uollsss...
harap sume sihat2 belaka..
maklum la skarang ni cuaca x menentu..
musim2 demam jekkk...ok la..
arini nak celoteh pasal tarikh lahir ikut kalendar islam..
okay.. dari kecik kite dah terbiasa dgn  "hari" dan "tarikh" yg kite guna sehari-harian ni kan..
well.. stiap bulan ade 1 ke 28/29/30/31 ari.. Isnin sampai Ahad... January sampai Disember.. ni dinamakan sebagai Kalendar Gregorian. Details baca kat bawah ni..


Kalendar Gregorian

TAHUN Gregorian bermula pada 1 Januari dan berakhir pada 31 Disember. Tahun Gregorian ada 365 hari pada tahun biasa dan 366 hari dalam tahun lompat yang memberi panjang purata 365,2425 hari.

Ini adalah sangat dekat dengan purata 76 tahun kalendar Islam (berdasarkan masa purata antara ekuinoks musim bunga berturut-turut yang kini 365,2424 hari dan meningkat sedikit). 

Kalendar Gregorian ini dicadangkan oleh doktor Aloysius Lilius, dari Napoli, Itali dan kemudian mula digunakan Pope Gregory XIII pada 24 Februari 1582. Kalendar ini dicipta kerana Kalendar Julian dinilai kurang tepat, berikutan permulaan musim bunga lebih awal bukan lagi 21 Mac seperti yang dipraktikkan.

Pada awalnya, tidak semua negara mahu menggunakan kalendar ini. Britain mula menerima pakai kalendar ini pada 25 Mac 1752 manakala Russia menggunakannya pada 1918.



Tetapi sebagai Orang yang beragama Islam kita mesti kene tau jgk bulan2 dah hari yg penting mengikut kalendar Islam... Ok.. Boleh baca dgn lebih lanjut kat bwh ni..


Kalendar Islam

KALENDAR Islam atau dikenali sebagai takwim Hijrah atau Takwim Islam pula adalah Kalendar Lunar digunakan di kebanyakan negara Islam untuk menentukan hari kebesaran Islam. 

Kalendar ini berdasarkan bulan dan mempunyai kira-kira 354 hari setahun. Dalam takwim Hijrah, ada 12 bulan iaitu Muharam, Safar, Rabiulawal, Rabiulakhir, Jamadilawal, Jamadilakhir, Rejab, Syaaban, Ramadan, Syawal, Zulkaedah dan Zulhijah. Setiap bulan mengandungi 29 atau 30 hari, tetapi lazimnya tidak dalam turutan yang tetap. 

Secara tradisinya, hari pertama setiap bulan akan bermula selepas anak bulan (hilal) kelihatan ketika matahari terbenam. Jika hilal tidak kelihatan selepas 29 hari pada bulan itu, sama ada dilindungi awan atau langit di ufuk barat terlalu terang apabila bulan terbenam, maka, hari itu dikira sebagai hari yang ke-30. Pencerapan atau rukyah itu haruslah dilakukan oleh orang yang dipercayai dan dan mengakuinya di hadapan pemimpin negara.

Dikatakan bahawa orang yang mula-mula menamakan bulan-bulan ini ialah Kab ibn Murrah, datuk kelima Rasullullah SAW. Peristiwa ketika pemerintahan Khalifah Umar al-Khattab adalah titik tolak perubahan takwim hijrah yang mana Khalifah Umar mengumpulkan beberapa orang sahabat pada hari Rabu 20 Jamadilakhir tahun 17 Hijrah bagi menentukan tarikh yang patut diambil sebagai permulaan tahun Islam. 

Dalam perbincangan itu, pendapat 'Ali ibn Abi Talib diterima dengan mengemukakan cadangan supaya menjadikan Hijrah Nabi Muhammad SAW dari Makkah ke Madinah sebagai permulaan tahun Islam. Mereka juga bersetuju dengan pandangan Uthman menjadikan Muharam sebagai bulan pertama dalam sejarah Islam. 

Orang Arab menganggap permulaan hari ialah selepas jatuh matahari dan berterusan sehingga jatuh matahari berikutnya, oleh itu malam mendahului siang. Tetapi hari menurut syarak yang diberi definisi oleh fuqaha' dimulai dengan terbit fajar sadiq sehingga jatuh matahari. Pada zaman sekarang, menurut orang Eropah, hari dimulai pada tengah malam dan berterusan sehingga tengah malam berikutnya.



Ok.. ni secara ringkas je la.. nak detail boleh google search sendiri k..
entry kali ni sebenarnye nak bgtau kat uolllss yg uollls boleh check sendiri tarikh lahir korang tu jatuh pada dari & bulan apa dlm kalendar islam.. 
interesting right.. 
ofkos la klu tny parent bile korang lahir mmg la mereka boleh tau exact date & hari nya ye dak.. sbb kene register ikut sistem kalendar gregorian tu.. 
but mostly lupe atau x bape amik tau dlm kalendar islam pn..
so xyah wonder2.. korang leh try check sendiri..

ni tarikh lahir sy...

p kat link bwh ni k.. selamat mencuba..