Wednesday, May 6, 2015

sesi mengecat & mendeko bilik....

Hai uolss... Cuti2 ritu aku nak berceloteh pasal kisah mengecat dan menghias bilik..
Actually aku x siapkan 1 ari pn.. Giler nak siapkan sumenye dlm mase 1 ari.. Huhu.. Ok.. Lets begin.. Bersempena dgn cuti yg agak panjang lps aku pn mule la dgn operasi aku.. Almaklum la klu weekend biase cam suntuk sgt an.. X puas nak rest cecukup nnti..

Ok.. 1 may 15 yakni pada hari cuti buruh ritu aku tekad mngecat bilik aku yg dah almost 11 tahun x cat.. Biar betik.. Lame bebenor kan.. Ha la.. Baru je officially ddk kat sini 1 thn lebih.. Sblum ni umah ni jd persinggahan je dikala lapang.. Tp xde la buruk sgt cat lame ni.. Tp sbab beberapa bln lg nak kawin kan.. Kene la bagi lawa sikit.. Baru semangat nnti.. Haha.. Ok.. Staight to the point.. Sblum ni kaler dinding aku kaler krim.. Tp aku tukarkan ke kaler putih je.. Senang.. Masuk je klau nak hias pape kan... Nak dijadikan crite.. Mase p bli cat tu kedai byk tutup ma. Mane x nye, kuar cari cat kul 5 ptg dikala public holiday.. Padan muka hang.. Haha....terpaksa la round jauh sikit.. Pusing pnye pusing last2 jumpe gak kedai hardware kat semban 2.. Rembat je la brand pape pn..




ni l brand cat yg aku beli.. ok, baunye xde la kuat sgt.. tp pedih gak la mate mase ngecat tu.. caye x kalau aku kate aku cat sorang2.. start lps maghrib smpai kul 1 pagi.. balun habis.. smpai siap la...dari start menampal2 kat lubang2 yg ade sampai keakhirnya.. walawehhhh.. 


 ni penampal yg aku gune.. ok la kan. touch up sikit2 seblum ngecat..



keadaan seblum bermula.. muehehe


Ni mase sesi tampal menampal... memanjat-manjat la aku disitu....


leka punya leka bile dah siap aku x amik pn gmbr keseluruhan.. ala.. xyah upload la.. dah tau kaler putih kan...  tp sbnrnye aku x cat sume kaler putih pn.. cat x ckup ma.. haha.. tu la.. x pandai bajet.. tp x jd masalah.. kat bhgn dinding tingkap & pintu bilik air tu aku cat ikut warna lame blk.. lebihan ayh aku cat dinding luar dlu.. ok la.. small area yg terlindung sikit..kat bhgn sudut.. lgpn kat area situ aku ltk lmpu kaler warm.. sesuai la jgk.. orange2 la kaler die.. eh.. ke kuning ek??.. pandai x aku.. hahahahaha...then, lps siap ngecat tu aku pn ape lg.. tido pengsan keletihan la... dan2 je x smpat amik gmbar selepas.... 


Ok... dah habis sesi mengecat.. aku pn mula mendeko bilik aku sikit.. bkn pd keesokannye.. tp pd cuti wesak yg lps.. haha.. dua hari gap.. ye r.. brg2 deko x cari lg mase tu.. aku pn dgn sukatinye p la kdai Mr. D.I.Y. kat semban prima tu.. kecewa gak r.. klu slum ni aku dah 3 4 kali p kedai tu berlainan branch se eye2 nak cari wallpaper.. tp sume dah abis stock.. ni bile dah siap baru aku jmpe stock wallpaper yg aku nak sgt tu.. ingat xyah la cat.. nak tampal ngan kertas dinding tu je.. bende dah jd labu.. ye kan je la.. 


Ni wall deko yg aku tmpal kat bhgn kepala katil.. yg ni kalau x silap rege die RM5 lebih.. x ingat exactly bape.. byk2 beno pilihan..


Ni deko kat bhgn suis sblah pintu.. comot kat tepi tu abaikan je la ye.. pintu x cat lg.. aku just cat dinding je..


Ni kat bhgn plug tgh...


ni gune sticker je sbb bhgn tepi tu kecik.. kak x muat lak kan.. haaa see.. kat sini la aku cat kaler krim tu....hehehe


ha.. ni la contoh2 lain utk deko bhgn suis2 spt diatas.. murah je uolss.. 1 keping RM2.90..

setakat ni je nak crite.. awal2 bln ni byk report nak kene wat.. ni pn curi2 mase kat ofis jap.. muehehe... jgn marah bos... tata...



No comments:

Post a Comment