Thursday, May 14, 2015

i need vacation !!!!!

seriously... i need to go somewhere... 
i need HOLIDAY..
i need my old life....
i need to be free...
i need someone..
who can listen to my heart..
who can understand me better...
even i know, that no 1 can be like what i want it to be..
no 1 except of Him...

aku terlalu rindu..
rindu aku yg dulu...
missing some part of my life right now...

pernah x korang rasa tiba2 nak nangis..
tiba2 rasa sayu sangat..
pernah x korang rasa mcm x dihargai..
pernah x korang rasa sepi dlm diri...
pernah x korang rasa sendiri tu lebih baik..
hati ni jd kosong...
x tau ape yg nak dicari lg..
  
luka dihati x org ketahui..
hmm.. dah biasa pujuk diri sendiri...

jom pegi bercuti... rehatkan minda ni kejap....
T_T

Wednesday, May 13, 2015

Segmen Cash RM500 2015 by Aku Penghibur





{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang

Mula : 3 Mei 2015 | Tamat :17 Mei 2015

Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk Segmen Cash RM500 2015 by Aku Penghibur

2. Follow blog  : 


3. Like Fanpage :
       

4. Follow instagram  :
@acik21@sayidah napisah@norazilah72




** idea segmen mudah ini dikreditkan pada mialiana.com

Tuesday, May 12, 2015

bekas a.k.a. dulang hantaran 2 ringgit


Assalamualaikum sume.. arini aku ketiadaan mood utk fokus pd kerja.. alasannye sbb my 2nd day.. kesakitan yg amat bangat sih.. hah.. utk mengurangkan 'rasa' itu, aku nak crite pasal dulang hantaran utk my coming soon big day.... ok.. crite psl kahwin ni kan mmg byk kuar ongkosnya.. duit kluaq bagaikan air yg mencurah2.. dengar dari pengalaman org2 yg dah kawin la kan.. muahaha.. n sebenarnye stiap cara perbelanjaan yg kite spend tu pn memainkan peranan yg amat penting.. haha.. ckp cam ade pengalaman lak kan..

Ok2 la.. xnak merapu panjang2.. straight to the point..  pasal barang2 dlm dulang hantaran ni sume kami decide nak wat 5 balas 7... means aku kne bg die 7 dulang then pihak lelaki balas 5 dulang.. itulah seperti yg kami decide.. hope x jd cam tunang aritu.. asalnye nak 7 balas 9.. pastu tambah 9 balas 11 sbb ade beberapa pihak belah aku nak sponsor 2 dulang.. last2 jd 9 balas 13.. ade jgk last minute nak sponsor lg..  alhamdulillah la.. rezki pihak sebelah.. dpt lebih.. kire yg lebih tu mcm hadiah je la..

Mase tunang aritu kami mmg decide nak bg makanan je.. tp utk hantaran kahwin ni kami tukar kepada barang2 yg mmg nak pakai la lps kahwin nnti.. aku sebenarnya dah start beli sikit2 brg hantaran utk kenduri aku yg bakal menyusul insyaAllah bln 9 ni... utk hantaran encik tunang aku dah beli 2 brg.. kain ela utk buat baju melayu & set perfume.. tp xnk crite lg kat sini sbb bju pn x tempah lg.. haha.. dah complete beli sume brg2 nanti aku upload k..

Aku senang je, kalau boleh nak berjimat dlm urusan kenduri kahwin ni selagi boleh.. bukan kedekut ek.. cume nak berhemah la.. xyh membazir sgt dlm urusan sebelum kahwin.. lepas kahwin mesti byk lg duit nak guna kan... plus ade mase lg.. so boleh la rancang utk jimat mane2 yg patut kan......

Aku ade jgk la wat survey / blogwalking kat blog b2b or ex b2b utk tgk cmne persiapan diorng.. dari situ la timbul idea ni.. means d.i.y. atau guna idea2 utk jimat dlm hal2 berkenaan dulang hantaran ni.. aku kalau boleh nak something yg boleh digunakan kembali.. mmg la kalau beli dulang hantaran yg betul2 punye boleh recycle blk utk adik beradik yg len kan.. tp tu lain crite.. adik beradik aku x ramai pn.. haha.. bile survey tu ade yg guna pinggan putih.. cantik jgk idea tu.. boleh digunakan semula lps majlis.. murah jgk.. tp takut pecah lak kalau terjatuh.. ye la.. kan berat.. pinggan tu ofkos tebalkan..

Last2 skali tau aku pilih ape???.. tadaaaaa... lihat gambar dibawah.. beli bekas a.k.a. dulang biase je.. lps kahwin nnti boleh guna blk.. letak buah2 ke.. nak tau x brape aku beli bekas ni??.. RM2.00 + gst RM0.12... nyesal x beli sblum april.. sia2 je kne byr cukai.. haha.. aku beli dulang ni kat kedai RM2 je.. murah giler kan.. design pn not bad la.. kalau pecah pn x rase rugi.. tp siyes, agak tebal la bekas ni..hehe.. tp mcm mane nak mendesign tu blum ade pape idea lg.. klu nak bg tinggi sikit mgkn kene lapik dgn polistren kat bwh tu je kan.. make it simple.. yg tu tgk keadaan n kne tny pendapat dari yang pakar.. muahahaha...


pandangan dari atas...


pandangan sisi... ade 7 pcs...


1 pc : RM 2.00 + gst : 0.12 : RM 2.12
7 pcs : RM 14.00 + gst : 0.84 :RM 14.84 



So, total RM 14.84 sahaja utk 7 bekas.... jimat kan.. berbaloi-baloi.. so next... hunting for 5 item lg utk letak dlm ni.. utk brg2 tu nnti kami plan nak beli awal bln 7 ni.. mesti ade sale kan.. jimat dah kat situ lg..kan kite raya pertengahan bln 7.. so kire cam shopping raya skali la kan.. 



tips jimat selagi boleh.....










Wednesday, May 6, 2015

sesi mengecat & mendeko bilik....

Hai uolss... Cuti2 ritu aku nak berceloteh pasal kisah mengecat dan menghias bilik..
Actually aku x siapkan 1 ari pn.. Giler nak siapkan sumenye dlm mase 1 ari.. Huhu.. Ok.. Lets begin.. Bersempena dgn cuti yg agak panjang lps aku pn mule la dgn operasi aku.. Almaklum la klu weekend biase cam suntuk sgt an.. X puas nak rest cecukup nnti..

Ok.. 1 may 15 yakni pada hari cuti buruh ritu aku tekad mngecat bilik aku yg dah almost 11 tahun x cat.. Biar betik.. Lame bebenor kan.. Ha la.. Baru je officially ddk kat sini 1 thn lebih.. Sblum ni umah ni jd persinggahan je dikala lapang.. Tp xde la buruk sgt cat lame ni.. Tp sbab beberapa bln lg nak kawin kan.. Kene la bagi lawa sikit.. Baru semangat nnti.. Haha.. Ok.. Staight to the point.. Sblum ni kaler dinding aku kaler krim.. Tp aku tukarkan ke kaler putih je.. Senang.. Masuk je klau nak hias pape kan... Nak dijadikan crite.. Mase p bli cat tu kedai byk tutup ma. Mane x nye, kuar cari cat kul 5 ptg dikala public holiday.. Padan muka hang.. Haha....terpaksa la round jauh sikit.. Pusing pnye pusing last2 jumpe gak kedai hardware kat semban 2.. Rembat je la brand pape pn..




ni l brand cat yg aku beli.. ok, baunye xde la kuat sgt.. tp pedih gak la mate mase ngecat tu.. caye x kalau aku kate aku cat sorang2.. start lps maghrib smpai kul 1 pagi.. balun habis.. smpai siap la...dari start menampal2 kat lubang2 yg ade sampai keakhirnya.. walawehhhh.. 


 ni penampal yg aku gune.. ok la kan. touch up sikit2 seblum ngecat..



keadaan seblum bermula.. muehehe


Ni mase sesi tampal menampal... memanjat-manjat la aku disitu....


leka punya leka bile dah siap aku x amik pn gmbr keseluruhan.. ala.. xyah upload la.. dah tau kaler putih kan...  tp sbnrnye aku x cat sume kaler putih pn.. cat x ckup ma.. haha.. tu la.. x pandai bajet.. tp x jd masalah.. kat bhgn dinding tingkap & pintu bilik air tu aku cat ikut warna lame blk.. lebihan ayh aku cat dinding luar dlu.. ok la.. small area yg terlindung sikit..kat bhgn sudut.. lgpn kat area situ aku ltk lmpu kaler warm.. sesuai la jgk.. orange2 la kaler die.. eh.. ke kuning ek??.. pandai x aku.. hahahahaha...then, lps siap ngecat tu aku pn ape lg.. tido pengsan keletihan la... dan2 je x smpat amik gmbar selepas.... 


Ok... dah habis sesi mengecat.. aku pn mula mendeko bilik aku sikit.. bkn pd keesokannye.. tp pd cuti wesak yg lps.. haha.. dua hari gap.. ye r.. brg2 deko x cari lg mase tu.. aku pn dgn sukatinye p la kdai Mr. D.I.Y. kat semban prima tu.. kecewa gak r.. klu slum ni aku dah 3 4 kali p kedai tu berlainan branch se eye2 nak cari wallpaper.. tp sume dah abis stock.. ni bile dah siap baru aku jmpe stock wallpaper yg aku nak sgt tu.. ingat xyah la cat.. nak tampal ngan kertas dinding tu je.. bende dah jd labu.. ye kan je la.. 


Ni wall deko yg aku tmpal kat bhgn kepala katil.. yg ni kalau x silap rege die RM5 lebih.. x ingat exactly bape.. byk2 beno pilihan..


Ni deko kat bhgn suis sblah pintu.. comot kat tepi tu abaikan je la ye.. pintu x cat lg.. aku just cat dinding je..


Ni kat bhgn plug tgh...


ni gune sticker je sbb bhgn tepi tu kecik.. kak x muat lak kan.. haaa see.. kat sini la aku cat kaler krim tu....hehehe


ha.. ni la contoh2 lain utk deko bhgn suis2 spt diatas.. murah je uolss.. 1 keping RM2.90..

setakat ni je nak crite.. awal2 bln ni byk report nak kene wat.. ni pn curi2 mase kat ofis jap.. muehehe... jgn marah bos... tata...