Tuesday, December 15, 2015

mommy to be soon !!!

alhamdulillah.. syukur padaMu Ya Allah... usaha kami membuahkan hasil... haha.. cam kelakor lak bunyinye.. i am going to be a mommy soon... 1st skali agak truja.. bila dpt tau ada "something" dlm perut kita.. mcm x percaya pn ada.. ada nyawa baru bakal hadir dlm hidup kami.. actually dah pernah try pregnancy test kit jenis cassette 2 pcs. brand ape x ingat la.. then try lg 1 jenis strip iaitu brand Dip N Tell yg kat bwh ni.. kecewa dgn result yg dlu.. aku pn try 1 je dlu.. n result still -ve... n then buat aku down seketika.. so, decide balance yg 1 lagi tu simpan je dlu.. x tau smpai bila..


tp.. jeng2.. sampai la 1 tahap aku rasa something weird... perut rasa x sedap.. cepat touching.. pastu sikit2 nangis.. wei.. aku nangis betul2.. bkn main2 tau.. ape je org len buat sume serba x kene kat ati aku ni.. rasa mcm diabaikan.. rasa macam org x syg dah.. n sume yg -ve la..pastu lately ni asyik p kedai akuarium.. teman encik suami beli ikan.. kalau duduk menyangkung sbb nak tgk ikan2 yg sekejap je pn rasa mcm nak pitam bila bangun.. pastu kat mane2 pn kepala aku selalu pusing.. ade jgk rasa nak muntah tp ku tahan selagi boleh sbb ingatkan perut kembung masuk angin ke... n 1 thing yg wat aku yakin aku preggy ialah aku missed period utk bulan ni.. sejak kawin dah 2 kali period aku cepat dari jadual.. tp bulan ni x dtg2... kalau follow jadual patutnya aku priod 12/12/15.. then pada pagi esoknya yakni 13/12 sebelum subuh aku try test kit jenis strip sendiri.. x tny hubby dlu pn.. punya la nak wat senyap2 sbb takut kalau bg tau nanti bile test -ve je lg.. tp alhamdulillah.. bila nmpak 2 line tu aku pn dgn excitednya p kejut mr hubby n bg tau pasal 2 garisan tu.. cian my hubby.. tga pisat2 bru bgn tido lg time tu...


ni la result die.. walaupn x bape terang.. tp cukup membuatkan hati ini rasa syahdu.. 


Disebabkan rasa ingin tahu yg mendalam... aku pn beli lg 1 test kit.. jenis cassette blk.. nak test lg betul ke x.. atau yg strip tu x cukup power ke...boleh tgk seperti gmbar dibawah ye...


nak beli jenis clear blue tu mahai sgt kot... di tgah2 bulan ni.. xpala.. try jenis ni pn ok kot.. lg pn kawan yg tgah preggy 4 months pn suruh beli jenis ni..


  then pagi2 kul 5 pada hari ini (15/12/15).. aku terjaga dari tidur.. trus bgn n try wat.. haha.. nampak x excited bebenor nak try lg... dan resultnya tidak mengecewakan...2 garisan yg memang merah menyala warnanya.. so aku decide utk pegi cnfirm lg skali dgn dokter.. alhamdulillah.. rezeki... dah 4 weeks lebih dah.. due date bersalin dijangka akhir bln 8 nanti.. smoga segala urusan dipermudahkan...AMINNNNNN....


Wednesday, November 4, 2015

nak buat apa dengan duit mas kahwin ??...

selamat petang uolllss... arini aku nak update entry pasal duit mas kahwin.. dah sebulan lebih kahwin baru nak update ye dok..haha..ok2.. back to topik.. lepas kahwin mesti dpt wit mas kahwin a.k.a. mahar... x kira la secara cash or hutang atau bentuk dinar or ape2 yg seangkatan dgnnya.... n ia adalah pemberian wajib dari seorang suami ke atas isterinya.. cheewwaahh.. jumlahnye ikut pengantin la kan... samaada nak bagi ikut negeri or ikut suka hati.. tp mostly org akan follow negeri masing2 la.. klu nak kelainan boleh la bg seberapa byk yg anda suka.. haha... janji rock...

for me.. mcm rugi je kalau duit tu dihabiskan begitu saja.. so aku mmg nak beli something.. yg boleh bg sentimental value kat aku... at least bende tu aku nmpak.. then aku decide nak beli emas.. cari rege yg lebih kurang... nilai mas kahwin aku RM200/=... so subang ring mmg berbaloi.. cincin dah byk.. lgpn dah lame tinggal anting2 ni.. ade dlu dah jual..

masalahnye skarang aku ni mmg ssh dah nak kuar shopping.. En. Husband mmg bkn kaki jalan... nak kuar ke kuala pilah semata2 nak beli 1 emas je mcm x berbaloi.. wit minyak lg.. kate cost saving kan.. aku pn ape lg.. survey la secara maya... ade 2 kedai aku aimed.. satu thru FB leewahgoldsilver.. ni kedai kat Kuala Pilah yg aku beli cincin risik, tunang n rantai tangan.. tp pegi walk in ja.. online x byk show gambar2 subang.. lg 1 FB hafiz jewel.. yg ni kat kajang.. n reason aku pilih seller ni sbb rege die lebih kurang dgn Lee Wah, kat Kajang je kedai die.. dekat n boleh wat COD lg..

ni la subang yg aku beli... cantikkan.. 
details :

berat : 1.24gram
harga emas (04/11/15) : RM151.28/gram
(rege ni still consider murah dari kedai emas terkemuka)
diameter : 1.3 cm
upah : RM 25
cas penghantaran : RM6

kiraan : 
RM151.28 x 1.24gram = RM187.59
(+) upah : RM187.59 + RM25 = RM212.59
(+) gst : RM212.59 + RM12.76 = RM225.35
(+) kos penghantaran : RM225.35 + RM6 = RM231.35

cuma tambah sikit je wit sendiri..muehehehe


dpt beg n kotak cantik lg..
berbaloi2 kan..
ok.. nak cite tu je..
bg bride t be yg nak ikut jejak sy sila la ikut..
x rugi anda beli emas..
untuk simpanan sendiri kan..
ape2 pn pilihan ditangan anda..
tata...

peace no war....

Tuesday, October 13, 2015

Dapatkan produk-produk Anugerah untuk mengatasi segala permasalahan anda.


Assalamualaikum & selamat petang sume... petang ni ceq nak habaq pasai produk keluaran anugerah...


Anugerah adalah produk yang memanfaatkan hasil kebaikan herba dan sains sebagai ikhtiar sampingan untuk kesihatan, kecantikan dan kecerdikan minda. 
In Shaa Allah. 

Ceq ada try pencuci muka keluaran anugerah.. mmg best pakai dia.. sbb muka rasa fresh ja.. siyes, mmg ok pakai pencuci ni.. sape nak try boleh beli k.. harga runcit RM20, tp aku dpt harga RM18 je..



Formula unik Pencuci Muka Anugerah menggabungkan herba tradisional dan kaedah rawatan Islam membantu menghilangkan kekotoran dan sel-sel mati. Gunakan Pencuci Muka Anugerah setiap hari untuk kulit yang berseri, ceria dan menawan.

Sesuai untuk kulit bermasalah.

Kandungan Pencuci Muka Anugerah :

• Air nyah ion
• Glyserin
• Polisorbat 20
• Cocomidropyl betaine
• Cocomide DEA
• Ekstrak pinang
• Pewangi
• Vitamin E

Kaedah penggunaan

Tuang Pencuci Muka Anugerah dalam anggaran satu sudu besar. Sapukan pada muka dan usap seluruh muka dengan perlahan sambil membaca al-Fatihah. Biarkan selama 2-3 minit dan kemudian bilas muka anda sambil berselawat sebanyak 3 kali. Pastikan Pencuci Muka Anugerah tidak dilangkah.



Then now i am trying other produk keluaran anugerah ni jgk, iaitu, Minyak Sejuta Rahsia Anugerah, Air Anugerah & Pembersih Wanita Anugerah. sume ni baru je beli x smpai 1 jam yg lepas... muahaha... aku dpt rege murah utk stiap produk yg aku beli..


Minyak Sejuta Rahsia Anugerah - RM48 - dapat RM44

Air Anugerah - RM4.50/botol - dapat RM4.00/botol

Pembersih Wanita Anugerah - RM18 - dapat RM16



Kepada sesiapa yg nak @ mencari produk2 anugerah ni boleh wassap/telegram/wechat no 0176256314 k.. COD area beranang atau seremban sahaja.. aku bukanlah agen.. tp kalau ade kengkawan yg mmg btul2 nak cari porduk ni boleh contact aku.. InsyaAllah aku akan tolong semampu yg boleh.



jom baca penerangan mengenai produk yg baru aku beli ni...
(copy & paste dari anugerahquran website)


1) Minyak Sejuta Rahsia Anugerah.

Dalam kitab-kitab perubatan tradisional, terdapat pelbagai jenis herba tradisional yang sering digunakan oleh orang-orang tua dulu untuk merawat penyakit. Ada herba-herba ini yang boleh ditemui di Alam Melayu.

Seiring dengan perkembangan zaman, keperluan untuk mendapatkan herba-herba ini semakin meningkat dan satu persatu manfaat lain ditemui.

Herba-herba ini mampu memulihkan sakit kepala, sakit perut, demam, kekejangan otot, sakit sendi, sakit pinggang, ‘ular-ular’ dan sebagainya. Ia sememangnya setanding dengan perubatan moden.

Apabila digabungkan dengan kaedah rawatan Islam, ia menjadi paduan unggul yang bermanfaat kepada semua lapisan masyarakat. Tiada syak dan ragu lagi terhadap keberkesanannya.

Minyak Sejuta Rahsia Anugerah ini merupakan adunan intipati pelbagai jenis tumbuhan tradisional yang sering digunakan oleh nenek moyang kita untuk membantu mengubati penyakit dan mengembalikan taraf kesihatan anda seperti sediakala.

Kandungan Herba Minyak Sejuta Rahsia Anugerah :

• Minyak eucalyptus
• Ekstrak halia bara
• Ekstrak serai
• Ekstrak limau purut
• Ekstrak lengkuas
• Ekstrak pudina
• Ekstrak bunga cengkih
• Ekstrak buah pala
• Minyak avokado

Dapatkan Minyak Sejuta Rahsia Anugerah sekarang dan anda mendapat manfaat seperti :

• kekejangan otot selepas bersukan berkurangan
• senggugut beransur hilang
• kesan akibat ‘ular-ular’ berkurangan
• badan semakin bertenaga dan bersemangat
• terlindung dari gangguan ilmu hitam dan makhluk halus
• pulih dari sakit perut yang kronik dan sebagainya

Cara menggunakan Minyak Sejuta Rahsia :

Sapu pada bahagian badan yang sakit sambil membaca al-Fatihah dan berselawat. Untuk kegunaan luar sahaja. Pastikan Minyak Sejuta Rahsia Anugerah tidak dilangkah



2) Air Anugerah

Sembuhkan sakit luaran dan dalaman dengan kehebatan air beralkali dari Air Anugerah.

Air Anugerah adalah air yang bersifat alkali yang menggabungkan kehebatan sains dan perubatan Islam untuk membantu menghilangkan kesakitan rohani dan jasmani anda.

Kelebihan Air Anugerah:

• meneutralkan kandungan asid berlebihan dalam badan.
• menyahkan sisa toksin dari dalam badan.
• menghidrat supaya tubuh badan tidak akan mengalami masalah kekurangan air.
• menguatkan sistem pertahanan badan dari serangan penyakit.
• ejen antioksidan yang terbaik.

Dapatkan Air Anugerah sekarang dan anda mendapat manfaat seperti :

• penyakit luaran dan dalaman semakin pulih
• wajah semakin ceria dan berseri
• hati menjadi lunak dan mudah menerima perkara yang baik
• badan semakin bertenaga dan bersemangat
• rumahtangga semakin harmoni dan gembira
• terlindung dari gangguan ilmu hitam dan makhluk halus
• hati semakin lembut dan mudah menerima nasihat (untuk kanak-kanak)
• daya ingatan semakin kuat dan cerdas
• mudah untuk melahirkan anak (untuk wanita hamil)

Kandungan Air Anugerah :

• Punca air : Bekalan air paip yang dirawat (SYABAS). No kelulusan KKM163 (52/W/11)

Kaedah penggunaan

Baca Bismillah dan selawat 3 kali sebelum minum.Kemudian lafazkan niat dalam hati. Boleh disapu pada muka dan kepala. Pastikan Air Anugerah tidak dilangkah.


3) Pembersih Wanita Anugerah

Kekal bersih dan menawan dengan Pembersih Wanita Anugerah - Rahsia Kebersihan Wanita

Setiap wanita berhak mendapatkan pembersih wanita yang selamat digunakan untuk kesihatan bahagian sulitnya dari kegatalan dan bau yang tidak menyenangkan.

Bertukar kepada pembersih wanita yang mengandungi herba-herba seperti ekstrak sireh, manjakani, ekstrak pinang dan herba serapat. Rahsia Kebersihan Wanita mengandungi bahan-bahan semulajadi yang membersihkan bahagian sulit supaya anda kekal segar, bersih dan berkeyakinan.

Ia juga membantu :

• mengetatkan dan merapatkan faraj setelah bersalin agar anda kembali menawan
seperti anak dara.
• memulihkan luka selepas bersalin.
• menyahkan bakteria yang menyebabkan bau di bahagian sulit.
• mengembalikan kehangatan hubungan intim suami isteri.

Kandungan Pembersih Wanita Anugerah :

• Ekstrak pinang
• Ekstrak sireh
• Manjakani
• Herba serapat



Kesemua produk ni aku beli sbb nak try n sbb ia adalah salah 1 alternative @ ikhtiar aku utk beberapa simpton yg aku alami.. n ia berpandukan ayat2 suci Al-Quran. so, no worries k..

Friday, September 18, 2015

diy dulang hantaran & doorgift kanak-kanak..

diy dulang hantaran


7 days to go... alhamdulillah progress berjalan dgn lancar..
 kami cuba setelkan sikit demi sikit... 
ni nak crita pasal crita cuti hari malaysia yg lepas.. 
kami dah pun siapkan doorgift utk budak2 n design sendiri dulang hantaran kawen...
entry lepas aku ade crite kat sini -> bekas a.k.a. dulang hantaran 2 ringgit  
berkenaan dulang yg aku beli.. n terasa cam nak decorate bg lawa sikit..
bg berkaki sikit la kan..
  
ni la rupe dulang tu..

 aku balut polisterin dgn paper kaler gold.. sebab tema aku gold..

 then cantumkan kedua item td.. gune foam tape.. murah je..

then ni la hasilnya.. 7 biji kesemuanya.. comey x kak ton..

pengiraan utk dulang :

dulang : RM 2.12 x 7 pcs : RM 14.84
foam tape : RM 2.50 x 1 pcs : RM 2.50
polisterin : RM 1.60 x 7 pcs : RM11.20
paper gold : RM 3.50 x 3 pcs : RM 10.50
double tape : x beli, sbb mmg ade kat umah (boleh je guna gam kot utk lekatkan)...
total belanja : RM 39.04

kos utk 1 dulang RM5.57 / each

walaweh.. jimatkan.. hehe



diy doorgift kanak-kanak..


ok, now nak crite pasal doorgift plak..
part budak2 mmg belah kami yg wat..
inspired dari group Pengantin "DIY"..
korang boleh tgk fb group ni k..
macam2 info boleh dpt..
setelah membuat research n penelitian..
aku pilih cam yg kat bawah ni..
cantik x?.. agak2 budak2 suka x?.


total kos utk doorgift budak (4xx pcs):

candy choco bangle : RM 8.70 x 13 kotak : RM 113.10
candy choco bangle : RM 7.75 x 2 kotak  : RM 15.50
kos coklat (30pcs utk 1 kotak) : RM128.60

nak tau nape coklat tu lain rege??. yg 1st tu beli kat banting.. 
assume rege tu plng murah..
then tambah 2 kotak sbb ade lg rege yg murah kat seremban..haha..
sesiapa yg duk area semban boleh la dtg shopping kat sini..
memang berbaloi rege die..

Hoe Hin Confectionary Sdn Bhd
159, Jln Dato' Siamamg Gagap (Jln Channe), 
70100 Seremban, N.S.D.K.
Tel :06-7655826

lidi, pembalut n doily paper tu aku beli asing2..
stapler, ubat die n glue gun ofkos aku beli tmpat len2...huhu
yg tq tag tu aku print n design sendiri.. jimat lg..
ok.. sambung kira blk..

lidi : RM 5.90 x 1 box : RM 5.90
doily paper : RM 7.90 x 3 box : RM 23.70
pembalut : RM 1.50 x 5 : RM 7.50
stapler : RM 2.00 x 1 pcs : RM 2.00
ubat stapler : RM 2.00 x 1 box :RM  2.00 (6pcs)
glue gun :  RM 2.00 x 3 box : RM 6.00 (15pcs)
total belanja : RM 175.70

 15 kotak coklat : (15box x 30pcs) : 450 pcs candy
tp overall sume dpt wat 426 pcs
24 pcs lg ng.

sbb ade coklat yg penyek n pakaging x bape cantik..
kos utk 1 pcs doorgift : RM0.39 /each 
kira 1 doorgift tu 40 sen la utk sorang.. murah kan.. hehe

ok.. 2 part ni dah setel..nexttttt.....




Friday, September 4, 2015

Panduan isi borang nikah online negeri sembilan



Selamat petang semua... arini nak cite psal isi borang kebenaran nikah online.. bg mereka2 yg nak berkahwin di negeri sembilan @ negeri2 terlibat harus mengisi borang  secara online seperti info dibawah.

Pelaksanaan Modul Nikah, Cerai dan Rujuk, Sistem Pengurusan Perkahwinan Islam Malaysia (SPPIM) di 5 buah negeri iaitu Negeri Sembilan, Melaka, Perlis, Kedah dan Perak bermula pada 12 Januari 2014.

Ari rabu ritu baru isi.. sempoi kan.. majlis x sampai sebulan.. Poning kepalo den.. xpe la.. dah setel 1 benda.. for info, borang ni boleh diisi bersama2 atau diisi oleh salah seorng pasangan.. tolong menolong kan amalan mulia..

1. klik link ni -> http://www.sppim.gov.my/sppim/home -> Benar nikah Online -> Permohonan Baru
2. Isi part lelaki dlu
 3. Isi part perempuan plak
 4. Maklumat kebenaran
 5. Maklumat wali
 6. Hantar
 7. Status..



Last skali depa akan auto hantar maklumat permohonan kepada pasangan melalui email...Boleh la cetak borang kebenaran td bersama2 checklist utk dokumen2 sokongan yg wajib seperti dibawah.


caiyok2.. seterusnya siap2 dokumen yg telibat, pastu kene jumpa imam kariah perempuan dlu.. booking la imam tu dlu..tny pape yg patut.. last baru anta ke pejabat agama.. kami boleh anta sekali sebab 1 daerah.
k, nak crite tu je.. daaaa. 


Wednesday, August 19, 2015

Daftar sebagai SIMPLE HIJAB AFFILIATE AGENT secara percuma



Korang2 sume... sape sini yg pernah beli tudung or brg online?.. Pernah x dengar pasal 
Simple Hijab punya produk ??. diorng ni actually byk je wat video kat youtube tentang cara2 nak guna hijab.. N now depa tgh wat tawaran untuk sesiapa yg berminat nak join perniagaan affiliate diorang yg akan beroperasi bln 9 ni nanti..
Perhatian
Buat masa ini, iaitu bermula daripada penghujung bulan bulan Julai 2015 sehingga pertengahan bulan September 2015 adalah fasa yang memfokuskan kepada pendaftaran affiliate agents. Sistem affiliate ini akan dilancarkan sepenuhnya pada pertengahan bulan September 2015. Oleh itu, sila gunakan tempoh ini dengan sebaiknya dengan mengajak rakan-rakan anda untuk menjadi affiliate agent SIMPLEHIJAB dengan menggunakan unik URL / link yang disediakan.
Attention
At the moment, started from end of July 2015 until mid of September 2015 is a phase that only focusing on Affiliate Agents registration. The whole system will be launching in the mid of September 2015. Let's use this period while waiting for the whole system to launch wisely by spreading this good news with your friends and don't forget to invite them to become SIMPLEHIJAB's agent by using your unique URL / link.

Mane2 yang masih baru dalam dunia affiliate ni meh aku habaq mai sikit apa itu affiliate.

Affiliate ni nama lain dia agen pengiklanan.Kita iklankan produk dan bagi link untuk pelanggan beli online.Kalau kita mendaftar affiliate simple hijab, kita sebenarnya sedang bekerja menjual barangan simple hijab dan akan mendapat komisyen bagi setiap pembelian barangan simple hijab.

Bila kita mendaftar, kita akan diberikan link khas sebagai mengenali identiti siapa yang sedang mengiklankan barangan simple hijab ni.Kita cuma perlu memberitahu sesiapa sahaja yang kita mahu tentang produk simple hijab dan berikan link untuk membawa mereka ke laman simple hijab untuk menempah produk tersebut.

X perlu modal, x perlu simpan barang, tanpa pos barang, hanya kene share link dan dapatkan pendapatan dari hasil jualan.Mudah kan?

Keistimewaan jadi agent affiliate ni :
1. Pendaftaran adalah percuma. Tiada sebarang yuran atau caj yang akan dikenakan.
2. x perlu menyimpan sebarang stok.
3. x menguruskan order atau pembelian.
4. Korang hanya perlu berkongsi unik URL atau link yang disediakan ke semua laman media sosial anda seperti Facebook dan Twitter. Ataupun hanya dengan semudah melalui Whatsap dan bersedia untuk menerima komisen.
5. Anda berpeluang untuk menerima komisen sehingga 10% bagi setiap pembelian (tertakluk kepada barangan) yang dilakukan oleh pelanggan yang di-referred oleh anda ke sistem kami.
6. Tiada had tempoh yang ditetapkan untuk penerimaan komisen bermaksud anda akan tetap menerima komisen selagi mana 
Simple Hijab beroperasi.

Apa yang lebih menarik lagi?
• Anda boleh meningkatkan lagi komisen anda dengan cara mengajak lebih ramai rakan-rakan anda untuk menjadi Affiliate Agent kami dengan menggunakan Unique URL atau link yang disediakan di ruangan dashboard akaun anda.
• Berpeluang untuk menerima komisen sehingga 5% bagi setiap pembelian (tertakluk kepada barangan) yang dilakukan oleh pelanggan yang di-referred oleh 'your referred agents' ke sistem kami.
• Namun anda tidak akan menerima sebarang komisen bagi pembelian daripada pelanggan yang di-referred oleh agent yang di-referred oleh 'your referred agents'.

Kepada sesiapa yg nak join klik je kat sini k Simple Hijab.. Selamat mencuba...

Monday, August 17, 2015

bayar pinjaman pelajaran MARA melalui akaun 2 KWSP



“Penundaan hutang bagi mereka yang mampu adalah satu kezaliman.” (Riwayat Bukhari – 41/585)

“Semua dosa orang yang mati syahid akan diampuni kecuali hutang.” (HR. Muslim no. 1886)



Sesiapa kat sini yg ade hutang pinjaman pelajaran...
Seppp sikit.. kite sama.. huhu
adat la kan.. bile dah pinjam kene la bayar blk...
korang ce tgk betul2 kat gmbar bwh ni...


see... hutang pelajaran aku dlu adalah sebanyak RM75550...
wow... boleh dpt suzuki swift sebijik...
giler mahal kan...
ye la.. aku blaja kat Private College...
yg tu yuran + elaun dlm 25 k kalau x silap..
monthly aku dpt elaun sebanyak RM700 selama 3 tahun...
fuh.. agak2 kalau byk tu brape tahun baru aku abis bayar...
cakap pasal MARA ni kan.. actually aku bersyukur sgt..
korang boleh wat permohonan utk pengurangan bayaran blk..
nmpak x disitu... betapa untungnya peminjam pinjaman MARA..
mmg at first mase nak apply tu agak complicated sikit.. 
tp utk masa depan korang apply la MARA selain dari pinjaman lain..
keuntungannya korang akan nmpak bila korang dah abis blaja nnti..
tp ada syarat2 nya.. ikut final result tau..
bukan suka2 je MARA nak bg potongan ni...
klu 1st class korang x perlu byr 1 sen pn..
akan dikira sebagai full biasiswa..
mcm aku, aku perlu byr 10% saje dari total pinjaman..
sbbnye aku dpt 2nd class Upper..
tu la.. xmo study btul2...
tp byk tu pn aku dah bersyukur sgt2...
ok.. mmg tiap2 bln aku komited byr utk loan aku ni..
tp sejak 2 menjak ni mmg salu missed...(ckp jujur ni)
last aku byr bln 2 aritu... atas kekangan2 tertentu..
padahal x byk pn..
aku pn amik keputusan, nak byr abis..
tp guna akaun 2 dlm KWSP..
kalau nak byr sedebuk pkai duit sndiri mmg pikior byk kali la kan..
haha.. tu la manusia zaman skarang..
pandai wat hutang tp liat nak byr.. (aku ckp psl diri sndiri tau, korang jgn trasa plak)


ni total balance utk loan MARA aku..
x byk dah pn.. tp tula.. aku pn mls nak p k banyak...
boleh byr abis la kan..
Thing to do this 1 is, 
1. korang kol MARA, mintak diorng siapkan penyata baki pinjaman ikut format KWSP dan dokumen2 yg berkenaan..nanti diorang akan tny korang nak dokumen tu dihantar melalui pos atau korang walk in sendiri ke MARA HQ (Jalan Raja Laut), KL sahaja ok.. branch lain mmg korang xkn dpt sbb hq yg akan provide sume tu.. dlm masa yg sama MARA akan request korang punya statement KWSP terkini.. anta by email je.. sbb nak tgk baki kat KWSP akaun 2 tu ckup x.. mgkn kot.. haha..
2. isi borang pengeluaran KWSP , korang kene walk in sendiri ke pejabat KWSP plak..isi borang dgn lengkap. jot down brapa yg korang nak byr...
3. bawak sekali IC sijil pelajaran yg original & fotokopi , utk tujuan semakan je.. senang giler beb.. aku ddk kat pejabat KWSP tu x smpai 5 minit pn.. sume dah setel... tp better p awal2 pagi la kan.. x yah tggu giliran lama sgt..

korang just serah je dokumen yg MARA dah provide tu.. sume dah completed.

step yg aku wat ni utk ACTIVE REPAYER mcm aku ni n dah abis study...klu yg masih study tu aku x pasti. tu korang kol la KWSP sendiri k.. atau p kat laman web kwsp tu trus.. ni link die
www.kwsp.gov.my


aku pn saje check online dlm ptg pd ari yg sama.. trus lulus dah permohonan aku..
skarang no more think about hutang MARA lg.. 
at least 1 benda dah setel..
ringan sikit pale aku ni..





Wednesday, August 12, 2015

about 1 month 13 days to go...

to be honest... skarang ni fikiran aku serabut.. nmpak cam tenang je.. tp kat dlm Allah je yg tau... kalau dulu kemain excited, lmbat sangat masa ni berjalan.... but now.. tinggal sebulan lebih je mak jemah oii... siyes.. tetibe rasa takut tu dtg..was2.. betul ke ape yg aku buat ni.. nape perlu ada rasa ni.. semak la.. adoyai... xnak la feeling ni sume... wat aku rasa takut nak kahwin... macam ni ke perasaan org nak kahwin.. tolong la.. p men jauh2... smlm baru lps wat hiv test.. n anta kad utk di printkan.. tp mana semangat aku.. mcm hilang.. hilang dlm terang... betul ke aku nak kawin ni.. mcm x ready pn ade jgk.. ayo ama apa.. aku buntu... sori to say.. aku betul2 takut.. takut dgn segala kemungkinan... lps ni.. aku akan srah kan hidup aku pd insan yg bergelar suami.. insan yg perlu aku patuh selepas Allah & Rasul.. sebak... rasa touching la plak.. lps ni.. lelaki itu akan jd keutamaan.. syurga aku pada dia.. Ya Allah.. keep me strong.. aku bkn siapa2 tanpa kamu.. lps ni aku harus keluar dari rumah mak ayah.. tmpat aku dibesarkan... aku wajib taat pd suamiku selagi x melanggar hukum Allah.. mampukah aku... terlalu byk yg perlu aku baiki.. sblum aku serahkan hidup pd dia.. sedihnya mcm nak p berperang plak.. ntah la.. mgkn ade b2b yg len rasa apa yg aku rasa skarang ni..



mood : unknown

Friday, July 24, 2015

benjolan kat leher

lately.. asyik x berapa sihat je aku ni.. time2 nak dekat ni mcam2 hal la plak...
 2 kali p klinik dlm masa 3 hari...
aiyakkk... sound serius kan.. haha.. korang pernah x ade ketulan @ benjolan kat leher??.. 
bile di sentuh sakit banget...
ni kire 1st time aku kne tau selama 26 tahun 8 bln aku hidup.. mule2 aku kene waktu awal ramadhan lepas sebenarnya.. aku assume mgkn sbb aku kurang minum air n musim panas.. 
ye la.. time puase kan..
so alternativenya aku just minum air cap badak 6 botol.. dah kurang la sakit tp benjol masih ada..
tp dlm seminggu ni benjol tu makin sakit plak.. kat bahagian rahang tu.. + panas dlm badan lg..
aku minum lg 6 botol air cap badak lg..
tp still x kebah jgk panas ni.
tp beraya cam biase je..
xnk la tunjuk kat orang yg aku ni x brape sihat..
acah-acah ok ja la kan..
tp dlm badan aku ni aku sorang je yg tau cmne rasa dia..
so aku pn baru la terhegeh-hegeh nak p klinik.. dokter kate aku mmg demam.. ni la ubatnye.. 
kat klinik penawar ampangan seremban. 
ubat demam je x snap dlm ni..aku p selasa lepas time blk keje.. 
sampai sane dlm pukul 7.. ramai giler manusia..
dekat kul 8 baru turn aku jmpe dokter..
dah la lmbat.. dpt dokter kerek lak tu..
x semangat aku nak p lg kat situ..
pegi tu pn sbb x larat sgt dah..

arini plak yakni hari jumaat aku kuar opis jap...
p klinik area kwsn tmpat keje je..
sbbnye aku p ni benjol kat rahang tu masih sakit + tumbuh benjol lg 1 plak kat bahagian tepi leher..
kire kat bawah telinga.. sakit jgk.. thats why la aku gigihkan jgk kaki ni ke klinik blk..
still rasa demam lg.. panas dalam mata, hidung, sakit pale..
mgkn antibiotik yg dokter kat seremban tu bg x lut dgn aku kot..
tp kali ni dokter kat dinamik ni bg aku antibiotik yg kuat sikit..
x pernah selama ni aku mkn antibiotik 2 biji sekali makan..
hentam je la labu..
nak sihat kan.. ikhtiar je la..
hope hilang la benjolan tu cepat..
dokter tu ckp kat bhgn tepi tekak aku tu merah sikit..
ade jangkitan bakteria...
ok.. nak cerita tu je..
bye...









Friday, July 17, 2015

kedai tayar murah di seremban

hai uolsss... selamat hari raya aidilfitri buat sume umat islam walau dimana pn uolss berada.. ok.. rini nak crite pasai servis tayar kereta.. wat keputusan pn drastik sgt.. plan nak tukaq bln 8 nnti.. tp mcm len je rasa bila drive.. lg2 musim perayaan ni.. takut pe2 hal jd tga jln.. so better tukaq la kan.. dah mmg tayar keta aku tu mmg sepatutnya ditukar awal lg.. tp tu la.. asyik postpone ja..

see... tarikh yg tertera kat situ pn dah melebihi tamat tempoh.. hehe.. main redah je aku bawak keta naaa... ni original tayar mase aku beli keta tau.. bayangkan  x pernah tukar lg.. aku beli keta ni bln 4 tahun 2011.. haa.. 4 tahun lebih dah.. lame giler kan..well.. kita org pempuan ni x bape kisah sgt pasai keta2 ni.. tp lambat laun kene peka jgk la kan.. utk keselamatan diri jgk...


aku mmg suka meronda klu p kedai2 servis ni.. mcm jakun lak nak tgk depa wat keja.. haha.. my bronze msuk spital jap..


ni mase depa check.. mmg tyar belakang belah kiri tu out.. hmm.. lari jauh sgt.. ingat nak wat alignment ja.. last2 kene wat chamber jgk.. adjust mane2 yg berkenaan...

ni rege servis yg depa cas kat customer2.. affordable x?.. kira ok la kan..

tayar plak aku beli brand kelly.. korang pernah dengar x jenama ni?.. aku sebenarnye x pernah dgr pn.. tp staff tu ckp keluaran goodyear jgk.. tulis kat situ made in indonesia.. hm.. bedal je la labu.. ni je yg plg murah setakat ni.. 
rm150 /pc.. utk 195/60r15..
klu dunlop or falken plg murah rm170/pc..
terus stuju amik kelly ni.. its ok.. kite try dlu ek.. 


pengiraan :
tayar = rm150 x 4 = rm600
+ gst = rm36
total tayar = rm636
tmpat isi angin = rm5 x 4 = rm20
chamber tyr depan = rm40 x 2 = rm80
chamber tyr belakang = rm20 x 2 = rm40
alignment & balancing free je sbb tukaq 4 tyr skali gus..

tp total die kira rm750
nego smpai murah la kan..


ni kedai depa.. kat jln rahang.. ramai yg dtg tukar tyr kat sini.. staff pn ramai.. so.. cpt je la siap..

sesiapa yg nak p ni alamat die k..

Sheng Zhun Tyre Sdn Bhd
Lot 147G & 148G Jalan Tunku Antah
Tel : 067675828

yeah... boleh drive lelaju blk pasni...
heeeeeeee

Tuesday, July 14, 2015

Pulangan Tunai 15% Takaful Malaysia

HI READERS, GOT GOOD NEWS......

Takaful Malaysia ada menawarkan 15% Pulangan Tunai sekiranya anda tidak membuat sebarang tuntutan dalam tempoh perlindungan kepada semua peserta produk Takaful Am dan juga produk Takaful Keluarga yang terpilih.

Takaful Malaysia juga adalah satu-satunya Pengendali Takaful yang menawarkan Pulangan Tunai secara konsisten kerana ini adalah ganjaran untuk anda sume...

X percaya??.. lihat kempen seperti yang tertera di bawah..
Alahai.. macam skema plak ayat2 aku ni..


So far.. wat mase ni aku just ada insurans kereta ja untuk Takaful Malaysia ni..To be honest... tahun ni masuk kali ke 2 aku renew under insurans ni ... aku dpt info mengenai cash back ni pn melalui bos tempat keje aku skarang... maklum la.. aku kalau bab2 berkenaan kereta ni cetek ilmu sikit.. lg2 insurans.. sbb aku rasa bende ni complex sgt.. byk sgt cabang.. huhu..

Seeeee... interesting x??..

Kalau hangpa suma nak tau camna pengiraan cash back ni dibuat boleh p kat link ni -> mycashback... ade penerangan lanjut mengenai cash back in details..or else kira manual seperti dibawah.. atau pn kalau dah mls sgt nak kira sendiri hangpa kol ja kat nmbr ni..1300 88 252385.. 



Cash back ni betul2 tau.. bkn sekadar kempen.. actually aku nak bgtau yg aku dah pun dpt cash back utk kali pertama... seeee.. aku serius kan... bkn ckp kosong ja.. boleh la wat isi minyak keta utk seminggu dua..



Lebih kurang 2 minggu lps aku dah dpt cek ni.. tp baru pagi td singgah bank jap.. masuk dlm mesin cek deposit tu.. punya la mls nak singgah bank utk masukkan dlm akaun.. bz la katekan..haha. xpa la kan.. valid 6 bln dari tarikh cek ni di issue.. tu yg asyik tangguh ja tu.. tp yg penting skarang dah settellllll...



tq Takaful Malaysia.. rasenye lps ni mcm nak setia dgn kamu ja....hehehe...


Thursday, July 9, 2015

Official Photographer & Photobooth for Our Big Day



Selamat pagi dan selamat berpuasa utk semua yg beragama islam... arini cam rajin sikit nak bercerita pasal progress untuk wedding kami nanti.. yup.. kami sepakat untuk agih2 kan job mane yg kami boleh setelkan by our own.. sepanjang tempoh pertunangan ni x pernah pn sekali ddk face to face berdua se eye2 utk bincangkan pasal our preparation in details.. but its not a big issue.. InsyaAllah.. kami masih lg boleh berhubung melalui wassap / mesej / call utk sume tu kan..


Official Photographer

Utk O.P. ni, mmg part aku la.. mula2 nak mintak kengkawan kami ja yg amikkan.. depa pn ada la jgk amik gmbar utk wedding2 ni.. tp setelah ditimbang tara, aku decide nak cari org len ja atas sbb2 tertentu.. bkn xmo tolong kawan.. tapi ada yg bila aku mintak quote tp x reply2.. ade yg kawin tarikh sama.. ada yg nak jmpa depan2.. tp masa tu xdak nak jumpa.. hmmm... so... misi pencarian pn bermula.. mr google n fb la jawabnye.. nak cari yg bajet, dekat dgn umah n gmbr yg berkualiti.. cerewet x aku??.. sikit je la kan..muehehe.. cari punya cari aku terjumpa 3 calon photographer.. yg aku rasa boleh deal la.. but finally we decide amik O.P. dari Seremban.. Not bad la pakej die.. n now depa ada wat promotion tau.. 3 event for RM1000.. ni FB dia Foto By Han.. meh aku promote sikit..



Assalamualaikum w.b.t. Jom booked Foto by Han utk mjlis resepsi anda. Hanya RM1000 sahaja utk nikah, resepsi dan outdoor.. Terbuka utk tempahan 2015 - 2016. Utk tempahan boleh telefon/mesej/whatsapp/pm/email kepada :

Han : 013-7275947

Facebook : Foto By Han

Email : msalbihan@gmail.com



So kalau ada sesiapa nak cari O.P. area seremban boleh la contact Abg Han ni terus k. mcm kes aku ni kene + RM150 ja lg sbb event utk 2 hari.. so total RM1150.. still affordable kan.. deposit just 30% dari total payment.. ok. ni aku dah setelkan 02/06/15 aritu.. done !!!



Photobooth

Part ni pn aku setel kan jgk.. hmm.. plan asal nak wat pelamin dewan ja... survey punya survey rege pelamin dewan ni amat la tinggi.. capai 2 - 3 k jgk.. yg chokia pn 1k ++ .. tu basic ja.. xda red carpet, walkway, pintu gerbang suma.. just pelamin se eye2.. x campur kos transport lg.. ok.. p k punya p k aku pn decide nak wat photobooth ja.. best pn cam best.. yg penting pakej photobooth ni below 1k.. haha.. bajet x aku ni.. well ofkos la kan.. zaman gst ni kene la berjimat cermat.. "jimat selagi boleh".. aku x kisah pn kalau x sanding suma.. lg pn kami dah ada mkn adab2 tu pn dah cukup..klu ada photobooth ni boleh jgk kami luangkan lebih sikit masa dgn tetamu.. boleh bergambar reramai kat situ jgk.. setelah tny pendapat encik tunang, dia pn x kisah, follow ja.. aku pe lg.. on la kan.. ni FB photobooth yg aku pilih..Lukisan Cahaya - LC Creative.. vendor ni kat bangi ja.. deals punya deals aku pn amik la pakej yg sedia ada.. sesiapa yg nak tempah boleh contact terus vendor ni k.. baru ja wat payment utk book tarikh tu ari ni (09/07/15) deposit just RM100.. dah masuk terus dlm schedule.. terbaik la bang.. lukisancahayaphotog.blogspot.com/JadualTempahan. lg 3 minggu dekat majlis depa akan follow up.. i am waiting.. lega sehhh.. 2 bende ni dah booked..





contoh photobooth nyeee... nice & simple kan...


So far ni la progress utk persiapan kami setakat ni.. katering pn dah byr deposit (19/06/15) aritu.. yg part tu encik tunang yg setelkan.. yg len coming soon.. smoga segala urusan kami di permudahkan.. Hanya Redha & Berkat Mu Ilahi yg kami cari..



teruskan melangkah tanpa henti sayang
don't give up easily
put ur Trust on Him
kalau dah jodoh x kemana
i.l.u.v.m.
jimat selagi boleh !!! 







Friday, June 26, 2015

cara nak aktifkan job di rumah


hai kengkawan...arini mood baik tu mcm dtng blk..
sbbnya arini aku nak bg tau sesuatu..
baru je wat payment untuk dapat panduan Jobdirumah semalam..
tp arini dah dapat username n password..


wah.. cepat je kan..
x sabar nak tggu buku panduan sampai..
mmg boleh je baca online..just follow link yg admin kasi..
tp lg best klu dpt belek sendiri buku tu depan mata..
cara nak aktifkan keahlian ni senang je...
just transfer online je..
wat payment  kat link bawah ni..
 jobdirumah..
selesai je wat payment
then lepas tu emailkan bukti pembayaran ke byr@jobdirumah.com
pastu tunggu la admin emailkan username n password kite..
macam gambar kat atas tu..
meh le kita cuba sesama...
x rugi pn...byr RM50 sahaja utk pendaftaran....
usaha tangga kejayaan...
caiyok2..


keep it up...



Thursday, June 25, 2015

Jom daftar job di rumah

 Today... aku rasa down sangat2...
keje website untuk company aku pn tergendala..
coding tu aku baca byk kali pn x dpt masuk dlm kepala ni..
hah... ape lg.. googling around la kan.. 
so.. mmg menghabiskan masa dengan google search.....
ntah ape yang aku cari pn x tau..
kekadang sampai aku xde idea nak cari apa..
sampai macam tu skali kan..
google punya google aku pn baca pasal 18 cara simpan duit nak kawin kat 1 blog ni -> sini
haha.. mengular jap..
aku terbaca cara2 nak tambah duit sampingan..
tq la abg ahmad faizal.. sbb abg la sy tau info ni..
so aku pn try..baru je pas register kat jobdirumah
pendaftaran hanya RM50 sahaja.. 
so rasa cam x rugi je klu nak try..
then kne tggu dlm masa 2-3 ari utk process seterusnya..
so.. i am waiting..
excited plak nak mencuba.. 
wish me luck k..




p/s : meh la kita cuba sesama....

Monday, June 15, 2015

reunion di kampung semungkis hulu langat...


last weekend... (13/06/15-14/06/15)
akhirnya reunion kecil-kecilan kami succeed..
ofkos for my UEL geng..
kawan study sesama... start kenal 2007 until 2011..
around 4 years lebih dah tinggalkan alam study..
mcm cepat sangat mase berlalu kan..
n setelah beberapa kali di cancel atas pelbagai reason..
yup.. we make it true...
finally... haha...
next x tau la bile lg dapat berkumpul camni kan..
actually this place is my fwen punyer.. i mean family die punyer..
so, dpt la diskaun rege kawan2 kan.. 
tp pd sesiapa yg nak p sini boleh direct contact kat link ni k..

even reunion kami ni sekejap je.. 2 hari 1 mlm...
tp best giler...
wa cakap sama lu..
tenang je.. jauh dari kesibukan kota raya..
tinggalkan sekejap stress2 seharian di luar k.. haha

meh kite banje awak gambo sikit...



ade pool... 2 kali jgk la terjun kat sini.. haha


pandangan luar rumah



atap rumbia ek..x pasti nama die


ni dalam rumah.. lawa kan...:-)


ruang tamu


jernih je air sungai ni..


mandi sungai... sejuk giler air die..


sempat je kami wat bbq mlm minggu tu.. muehehe


tukaq2 hadiah..


us.. ni mase nak balik dah..


 ni lah kami.. kita kawan sampai bila2 k..
harap salah silap sepanjang berkenalan dpt dimaafkan..
yup.. masing2 x sempurna kan..
mesti ade yg terkecik ati.. tersalah kata.. tergurau kasar..
termerajuk x tentu hala.. tertouching kat mana2
tp semua tu mematangkan kita..
insyaAllah...
luv u allsss...


... Friendship Forever ...
... Reunion ...
... University Of East London ...
... City University College of Science & Technology ...
... Bachelor Degree of Business Information System ...
... Selamat Menyambut Ramadhan 2015 ...