Monday, August 25, 2014

kereta oh kereta... servis+brakepad+bateri

PART 1
bulan 7 & 8 ini mmg menguji...
duit kluaq bagai air...
ini sume kereta ku punya pasai...
huhu.. nak wat camne kan..
maintenance la konon..
5/7 ritu baru je servis for 30k km..
asalnye bajet dlm Rm3++ je sbb wat utk 10k skali..
tp kne tukaq minyak power stereng la...
sbb depa kata minyak tu dah kotor sgt...
so kene + dlm RM90.. boleh la kan..
tp yg x bestnye depa pn kata bateri dah sampai masa utk ditukar..
mmg diorng tnjuk kat aku performance dah x brape ok..
erti kata lain dah weak sikit..
kalau ikut logik mmg la kan..
dah lebih 2 tahun setngah..
mmg patut2 la nak tukaq pn..
tp bateri aku tu bateri kering..
ofkoz la mahalkan..
lari bajet r.. klu nak tukaq skali kat depa around RM3++ jgk...
x leh jd ni.. mmg dah terlebih bajet sgt2..
wat sementara waktu itu nak x nak aku wat minor servis 30k + tukaq myk stereng je..
hhmmm... redha je la..
melayang jgk Rm455.90
tp sib baik dpt voucher AEON RM40..
terubat jgk la keciwa sekejap...
leh la shopping2 sikit kan..
maklum la bulan raya kot..
blum shoping pape lg.. sbb nak servis keta dlu..
huhui..


 PART 2
nak dijadikan crite... dlm seminggu lepas aku p servis tu..
aku perasan something yg pelik..
keta aku ade bunyi bising sgt.. kat luar time jalan je la..
bingit yg amat... kadang2 ade kadang2 xde..
tp most of the time die ade la...
hmm... check2 punya check rupenye brake pad dah nak haus..
bila tny proton centre depa kata cost dln RM3++ jgk..
berat giler.. mahal sgt... x sanggup aku..
katenye masih boleh gune lg dlm 4 - 5 bln..
sbb itu cuma sign (petanda awal) yg mengatakan brake pad tu dah nak haus..
bunyi bising tu sbb ade besi / piring halus diantara brake tu..
die bergesel bile tayar bergerak..klu x silap la...
x bape ingat sebenarnye.. hehe..
tp x tahan doh.. bunyi bising je tiap kali jalan.. so, kuar duit lg..
jadinya, mintak ayh bwk p kedai.. sbb aku keje ma...
lg pn kang klu aku p sia2 je kene kelentong ngn taukeh kedai tu..
then pada 1/8 ritu tukaq jgk la brake pad tu..
total brake pad + upah = RM90


PART 3
dan yg terbaru...yakni semalam...
24/8... sekali lg menguji kesabaran dlm hati...
aku tekad tukaq bateri ketaku yg tertangguh itu..
nak tau pasal ape?..
hmmm.. mmg leh guna lg.. tp aritu (17/8) die dah wat gimick sekali..
tetibe enjin mati time tga jalan..nak gi raye mase tu..
cuak gak la..tp sib baik time tu ayah yg drive...
klu sensorang mau kelam kabut kot..
sob2.. sedih kot..
survey punya survey...
last2 aku p tukaq kat area senawang..
kat kedai spare part..
kedai ni di rekomenkan oleh sepupu aku..
murah katenye kat sane..
n terbukti kedai ni plg murah setakat yg aku jumpe..
ni gmbar bateri asal ku.. original dari proton..


asal bateri kering
telah ditukar kepada bateri brand GP tp aku amik yg basah punye...
xde gmbr sbb lupe amik...
em ok la kot.. RM215.. klu yg kering RM250..
xpe la.. yg basah pn ok gak.. cume kne rajin monitor sukatan air die je..
n bateri lame aku tolak kat kedai tu.. die amik RM10 je..
ok la kan.. klu simpan pn nak wat ape..
so aku byr RM205 je utk bateri..


ok.. total utk my bronze kesayangan pn kali ini ialah :
servis 30k + p/s oil: RM455.90
brake pad : RM90
bateri : RM205
total :RM750.90
sekian terima kasih...

T__T


Friday, August 15, 2014

damai yg hilang ...

peace...
mana perginya kamu ??..
mana perginya diri kamu yg dulu??..
aku tertanya-tanya...
knape kau berubah??..
luaran kau nampak bahagia sgt..
tp didalam.. kau semakin mati..
u R dying inside...
just becoz u luv him too much..
just becoz u care about him too much...
aku x paham la dgn kau ni..
nape mesti kau seksa diri kau sendiri..
hanya kerana nak jaga hati dia..
kau abaikan segala rasa sakit itu..
rasa pedih itu...
dan last2.. kau jgk yg merana...
pengorbanan itu perlu..
tp berpada-pada la...
kau pn berhak gembira...
tp sampai bila.. perlu terus begini...
menanti dan terus menanti...
sebuah kata yg pasti...
cari la 'something' yg hilang tu...
jgn lepaskan 'dia' lg..
keep istiqamah..
jadi la diri kamu..
usah di pikirkan perasaan org sgt..
selagi kamu teguh bersama PenciptaMu..
aku yakin... 'kedamaian' itu pasti diperolehi kembali..
lupakan segala perkara yg menyesakkan jiwa tu..
i know u can..
just believe....



Tuesday, August 5, 2014

haywire

kusut....
skarang ni aku tga kusut...
terlalu besar dugaan Mu ini Ya Allah..
aku berperang antara naluri vs logik...
mampukah aku bertahan lg??..
dgn semua rasa yg ada...
atau perlukah aku lepaskan dia...
sekali lagi...
 utk kebahagiaannya
kuatkah aku tanpa dia...
dia yg aku syg.. terlalu syg...
bahagiakah dia bila bersama aku??..
atau hanya pura2...
aku x tau.. betul2 x tau...
inikah ujian Mu utk hubungan ini...
cerianya cuma seketika...
deritanya sentiasa ada...
time is running out..
aku rasa sesuatu...
mngkn benar telahan 'seseorang'..
terlalu byk dugaan utk kami...
terlalu byk cabaran utk kami...
maafkan aku Ya Tuhan..
mempersoalkan perancangan Mu...
aku cuma terlalu buntu...
dgn segala yg berlaku...