Tuesday, December 2, 2014

semak baki tabung haji melalui a/k Maybank2u online

PENGUMUMAN TERKINI 

Ingin mengetahui baki semasa akaun Tabung Haji anda secara online? Kini kemudahan tersebut dapat diakses melalui perkhidmatan mytaha, M2U, dan eKL. Pendaftaran haji boleh dilakukan melalui mesin ATM Bank Islam, Bank Rakyat dan Maybank Islamic. Selain itu juga, pendaftaran ini dapat dilakukan secara maya melalui portal Tabung Haji (mytaha), portal kerajaan (eKL) dan maybank2u.
sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi :-

Tabung Haji Contact Center (THCC) TEL : 03-6207 1919
EMAIL : th-info@lth.gov.my
SMS : TH aduan / pertanyaan dan hantar ke 33990
FACEBOOK : Official - https://www.facebook.com/TabungHaji
source => http://shizukaonline.blogspot.jp/2013/11/kini-th-di-hujung-jari-anda.html



ok noted..
baru tau yg baki tabung haji boleh semak secara online kat maybank2u..
even sebenarnye dah lame bende ni diumumkan..
lebih setahun dah.. haha..


n now see...

yeah... x yah p kaunter atau atm/cdm machine lagi se eye2 nak check balance kan..
over xcited la plak aku arini..
haha.. hari ni jgk aku berulang alik 2 kali ke maybank utk wat transaksi...
at first p pepagi nak daftar fon nmbr for TAC maybank2u thru atm je..
tp x bleh.. kne visit branch plak..
 so, korbankan mase rehat tengahari p kaunter utk register fon number tu..
 then trus la link kan a/k tabung haji & atm card.. senang..
Mudah je, buat kat ATM MAYBANK tak sampai 5 minit dah siap, boleh check balance (free), daftar haji (free), transfer to TH account (singgit).


Cara-caranya nak link t/h ke maybank2u online

1. Sila buat di ATM Maybank ye
2. Masukkan kad ATM & pin number
3. Pilih "Tabung Haji".
4. Pilih "Register Tabung Haji account to ATM card".
 5. Masukkan nombor akaun Tabung Haji.
6. Masukkan plak No. Siri Buku Tabung Haji (Lihat atas kanan buku anda)
7. Tunggu sistem proses & settle. Dah boleh check akaun appear dalam Maybank2u
Opssss .. JANGAN LUPA BAWA BUKU TABUNG HAJI masa nak buat k !!

Happy Saving !!

ok... info tambahan..
xleh nak update buku tabung haji kat kaunter maybank..
but its ok, leh la update kat bank islam nanti k..
& kat bank rakyat x pernah try lg...
hohohoho...


Wednesday, November 19, 2014

kisah nota kertas satu ringgit & etiqa

Alkisahnya pasal duit kertas 1 ringgit...
Arini, aku kehilangan duit berjumlah rm1..
Hhmmm.....
Kirenye x la besar mane jumlahnya ye dok..
tp telah membantutkan niat aku utk bli kuih kat kantin..
aku plak bwk ngam2 je..
 rm1 kertas n syiling 20 sen..
konon2nye nak bli kuih 3 ketul lps p surau ptg td..
Pas zohor la kirenye..
last2 tinggal 20 sen je dlm poket..
X tau la kat mane tercicirnye duit tu...
Aku letakkan dlm pocket uniform keje aku..
Yg sememangnya poket die x sedalam mane.. 
No wonder la duit tu boleh cicir kan..
Ye la.. 1/2 je ruang dah penuh dgn kunci ofis.
xpe la.. kukire xde rezki la nak bli time tu..
X kuase la nak patah2 blk kat ofis utk amik wit lain.. so, kene la thn selera jap..
Kne blk mkn kat kedai je la jwbnye an..
Ok.. etiqa ni plak ade 1 lg crite..
Aku rasa mcm ade something je arini..
Jari jemari kat belah kiri aku ni gatal je sejak ptg td..
mcm ade petanda je..
Trlintas dihati, eh.. ade org nk bg duit kat aku ke atau nak kuar duit lg ni..
Yg pasal hilang duit td 1 hal la..
Aku redha je la..
Tp ade 1 news plak tetengah mlm ni..
Abg aku bg aku surat dari etiqa...
Aku pn mule pelik.. ade payment yg pending ke??
Aku dh x amik insuran nyawa lg under etiqa..
kete pn aku tukar takaful malaysia.
Dgn pnuh suspennye aku bkk surat tu..
Rupenye dpt wit la..
alhamdulillah... rezeki...
dpt lebihan dari insuran kete aku utk thun lps punye.. my bronze la kan.




Ok la kan.. sape nk bg.. seratus lebih tu...
Pape pn tq to etiqa n aku bersyukur pd Mu Ya Allah atas rezeki ini..
Hilang rm1 diganti dgn rm109.76
Hihi..
Ibarat pepatah..
Yg patah kan tumbuh...
Yg hilang kan berganti...
Sesuai x...

Peace no war...

Friday, October 31, 2014

feeling loving

i luv u abg..
itu yg ku tau..
mmmm... rindu barangkali..
even kamu bkn yg pertama ku kenali...
moga kamu menjadi yg terakhir dlm hidupku..
i will always pray for our hapiness..
hope kekal sehingga jannah..
even kite agak kontra...
kdg2 mcm langit dgn bumi..
mcm api dgn air...
tp diri ini sentiasa berdoa agar jiwa kita sentiasa bersatu..
smoga perbezaan kite saling melengkapkan..
antara satu sama lain...
smoga kita sentiasa 
* dlm redha Allah s.w.t.
* dmurahkan rezki
* dpermudahkan segala urusan
* dberkati hidup di dunia & akhirat
* dsatukan dlm ikatan yg murni



feeling loving2 




Tuesday, October 28, 2014

perjalanan ini masih jauh

hari berganti hari... rasa cepat sgt mase ni berlalu..
sedar x sedar lg sebulan genap la usia aku 26 tahun..
dan terasa diri ini semakin dewasa...
yeke??.. hehe..
tp bile direnung kembali...
byk yg telah aku lalui..
pahit manis.. liku2 yg mencabar...
tp sume itu yg menjadikan diri aku yg sekarang...
bile kite berhenti sekejap...
dan toleh ke belakang...
p k & ingat kembali ape yg telah kita tempuhi...
mcm2 rasa yg ada...
suka duka kecewa bahagia derita & seangkatan dgnnya..
& selalu aku berfikir sendiri..
tentang ciptaan & aturanNya...
segala yg berlaku dibawah Kekuasaannya..
siapa lah aku utk trus mempersoalkan..
sume telah terulis...
aku x boleh terus hidup berpandukan crite semalam..
dulu adalah sejarah... yg x mgkn berulang..
n i admit.. kdg2 aku terlalu rindukan suasana dulu..
rindukan kenangan dulu...
just missing...
terasa hati ni sayu je...


in fact sampai sekarang, aku masih tertanya2..
adakah dia yg sekarang akan ttp bersama aku..
hingga akhir hayat aku??.. i'm not sure..
 but i hope our relationship tetap kekal until Jannah...
tp aku tau,perjalanan ini masih jauh...
keep walking sayang...
jgn terus dibuai mimpi semalam....







i'm just missing

Wednesday, October 8, 2014

saya sayang awak...


to u my dear fiance...
sori for everything...
sori sbb salu buruk sangka dgn abg..
u know what..
i luv u so much..
i can't accept if i 1 day i have to lost u..
u mean everything to me..
sori sbb salu cemburu...
i just can't control myself..
sometimes...
hehe.. klakor pn ade gak..
but that's the truth...
rasa syg itu..
bkn paksaan...
ia hadir tanpa dipinta..
sori sbb salu wat abg marah..
n salu marah2 abg blk..
salu jgk merajuk sbb bende2 kecik...
i can't promise, but i will try..
cuba utk ubah sikap -ve tu...


i just luv u my dear...







Tuesday, October 7, 2014

hati, kau knape?..

lately...
aku rasa sesuatu...
sesuatu yg x dpt aku terjemahkan..
perasaan itu macam2..
berkecamuk..
dlm kepala ni asyik rase nak give up je..
aku pn keliru...
sori to say..
aku rasa mcm xnk teruskan pertunangan ini..
rasa cam nak hentikan je..
x tau la nape..
aku rasa penat nak p k..
padahal kami blum pn bincang properly..
mmg la kan..
time2 camni la ko nak hasut aku kan syaitan..
buat aku p k yg bukan2..
mcm mane if let say aku ngn die x sehaluan..
mcm mane penerimaan die..
boleh ke aku tahan dgn perangai die..
boleh ke die faham aku..
mcm mane klu ade some1 else antara kami..
dpt ke aku trime klu ditakdirkan aku dipoligamikan..
nauzubillah.. mintak dijauhkan..
kdg2 aku rasa aku x bersedia..
kdg2 aku rasa mcm nak larikan diri je..
tp x boleh..
rase mcm separuh aku dah dikurung...
boleh ke camtu??..


atau mungkin aku perlu masa...
utk diri aku...
muhasabah diri kembali...


Thursday, October 2, 2014

about 11 months to go..

see... skejap je mase berlalu pergi...
sedar x sedar almost 8 bulan dah kami bertunang..
n sejak itu kami x pernah kluar dah...
klu jumpe pn skejap2 atas urusan yg btul2 perlu saje...
ok.. aku x la heran sgt pn...
tipu la kalau x windu an..
tp kne la control rasa yg ade tu..
masing2 sibuk kumpul duit n wat kerja yg bertimbun2..
by the time...
in a few month ni.. family aku dilanda 1 ujian..
ku kira ia sbgai peringatan.. 
tuk mengingat diri dari alpa...
 & alhamdulillah... kami sekeluarga semakin baik..
harap dijauhkan dari hasad dan dengki manusia spt ni lg..
ok.. tu selingan je...
actually aku nak kabor kan...
dlm kepala ni terpikir2..
plan kami dah kurang setahun dah..
about 11 bln je lg..
tu pn klu ikut plan asal la...
tp 1 pn kami x bincang btul2 lg..
mmg la lmbt lg...
tp kekadang risau gak...hhmmm.....
xpe la.. mgkn taun depan dah bleh la start...
( x lewat sgt kan )
discuss pe2 yg patut...
n lg 1.. kursus kawin pn x gi lagi...
muahahaha...
hebatkan...
xpa la.. pelan2 kayuh k..


p/s: smoga berjaya & bahagia di dunia & akhirat moshi...










Monday, September 29, 2014

migraine is attacked...

setelah bermusim x diserang...
but today.. 
ia dtng lg...so sudden..
sakitnye bukan kepalang.....
hanya yg mengalaminya saja yg tau...
betapa aku cuba utk melawan..
but the pain is much stronger u know...
sakit.. yg teramat...
seboleh2 nye aku xnk telan painkiller...
n xmo muntah..
tapi len yg jadik..
terpaksa jgk mkn ubat..
n bile dah telan ubat..
kepala aku plak yg mencucuk-cucuk...
 terpaksa plak muntahkan ape yg aku dah mkn pagi td..
kluar jgk dari isi perut ini...
lega la sikit..
tp aku rasa lemah sgt..
nak tido...
even sekejap pn jadi la...
tggu sat ye...
waktu rehat pn dah menghampiri...
bertahan lagi moshi...



#waiting #breaktime #naklelapsekejap


Tuesday, September 9, 2014

sepi seorang perindu...

siyesss... 
aku teramat rindu kat die...
tp die diam.. sribu bahasa...
hari ini...
genap seminggu...
kami begini..
sampai bila??..
aku penat...
dgn mainan hati yg x berkesudahan..
perlukah aku mengalah??..
perlukah aku bertahan lagi??..
atau perlukah aku melangkah pergi??..
sekali lagi...
honestly..
hati aku ni x kuat mana..
bila2 je boleh berubah..
ape yg aku harap sekarang...
smoga kami lebih bahagia...
dgn cara kami masing2..
even walau x bersama...
even andai tiada jodoh kita..
i will always pray for ur hapiness..




#missing



Thursday, September 4, 2014

UJI-an

musim ini...
kami diuji lg...
dan ia dtg bertubi-tubi...
sungguh.. aku hanya mampu melihat..
ape yg aku tau..
ada rasa sakit yg amat mendalam...
duka yg tersimpan jauh dlm lubuk hati...
to be honest...
i really need him be beside me..
but he's not here...
dan aku masih sendiri...
harungi semua ini by myself...
until when??.. 
penat... aku dah terlampau penat...
bosan dgn cara yg sebegini...
mungkin dgn ini die lebih bahagia..
tanpa aku..
xpe la... tabah la hati...
bknnye kau x biase ditinggalkan...
jgn mengade2 nak perhatian sgt...
biarlah dia dgn cara dia..
kau dgn cara kau...
full stoppppp...



#feelingtired



Monday, August 25, 2014

kereta oh kereta... servis+brakepad+bateri

PART 1
bulan 7 & 8 ini mmg menguji...
duit kluaq bagai air...
ini sume kereta ku punya pasai...
huhu.. nak wat camne kan..
maintenance la konon..
5/7 ritu baru je servis for 30k km..
asalnye bajet dlm Rm3++ je sbb wat utk 10k skali..
tp kne tukaq minyak power stereng la...
sbb depa kata minyak tu dah kotor sgt...
so kene + dlm RM90.. boleh la kan..
tp yg x bestnye depa pn kata bateri dah sampai masa utk ditukar..
mmg diorng tnjuk kat aku performance dah x brape ok..
erti kata lain dah weak sikit..
kalau ikut logik mmg la kan..
dah lebih 2 tahun setngah..
mmg patut2 la nak tukaq pn..
tp bateri aku tu bateri kering..
ofkoz la mahalkan..
lari bajet r.. klu nak tukaq skali kat depa around RM3++ jgk...
x leh jd ni.. mmg dah terlebih bajet sgt2..
wat sementara waktu itu nak x nak aku wat minor servis 30k + tukaq myk stereng je..
hhmmm... redha je la..
melayang jgk Rm455.90
tp sib baik dpt voucher AEON RM40..
terubat jgk la keciwa sekejap...
leh la shopping2 sikit kan..
maklum la bulan raya kot..
blum shoping pape lg.. sbb nak servis keta dlu..
huhui..


 PART 2
nak dijadikan crite... dlm seminggu lepas aku p servis tu..
aku perasan something yg pelik..
keta aku ade bunyi bising sgt.. kat luar time jalan je la..
bingit yg amat... kadang2 ade kadang2 xde..
tp most of the time die ade la...
hmm... check2 punya check rupenye brake pad dah nak haus..
bila tny proton centre depa kata cost dln RM3++ jgk..
berat giler.. mahal sgt... x sanggup aku..
katenye masih boleh gune lg dlm 4 - 5 bln..
sbb itu cuma sign (petanda awal) yg mengatakan brake pad tu dah nak haus..
bunyi bising tu sbb ade besi / piring halus diantara brake tu..
die bergesel bile tayar bergerak..klu x silap la...
x bape ingat sebenarnye.. hehe..
tp x tahan doh.. bunyi bising je tiap kali jalan.. so, kuar duit lg..
jadinya, mintak ayh bwk p kedai.. sbb aku keje ma...
lg pn kang klu aku p sia2 je kene kelentong ngn taukeh kedai tu..
then pada 1/8 ritu tukaq jgk la brake pad tu..
total brake pad + upah = RM90


PART 3
dan yg terbaru...yakni semalam...
24/8... sekali lg menguji kesabaran dlm hati...
aku tekad tukaq bateri ketaku yg tertangguh itu..
nak tau pasal ape?..
hmmm.. mmg leh guna lg.. tp aritu (17/8) die dah wat gimick sekali..
tetibe enjin mati time tga jalan..nak gi raye mase tu..
cuak gak la..tp sib baik time tu ayah yg drive...
klu sensorang mau kelam kabut kot..
sob2.. sedih kot..
survey punya survey...
last2 aku p tukaq kat area senawang..
kat kedai spare part..
kedai ni di rekomenkan oleh sepupu aku..
murah katenye kat sane..
n terbukti kedai ni plg murah setakat yg aku jumpe..
ni gmbar bateri asal ku.. original dari proton..


asal bateri kering
telah ditukar kepada bateri brand GP tp aku amik yg basah punye...
xde gmbr sbb lupe amik...
em ok la kot.. RM215.. klu yg kering RM250..
xpe la.. yg basah pn ok gak.. cume kne rajin monitor sukatan air die je..
n bateri lame aku tolak kat kedai tu.. die amik RM10 je..
ok la kan.. klu simpan pn nak wat ape..
so aku byr RM205 je utk bateri..


ok.. total utk my bronze kesayangan pn kali ini ialah :
servis 30k + p/s oil: RM455.90
brake pad : RM90
bateri : RM205
total :RM750.90
sekian terima kasih...

T__T


Friday, August 15, 2014

damai yg hilang ...

peace...
mana perginya kamu ??..
mana perginya diri kamu yg dulu??..
aku tertanya-tanya...
knape kau berubah??..
luaran kau nampak bahagia sgt..
tp didalam.. kau semakin mati..
u R dying inside...
just becoz u luv him too much..
just becoz u care about him too much...
aku x paham la dgn kau ni..
nape mesti kau seksa diri kau sendiri..
hanya kerana nak jaga hati dia..
kau abaikan segala rasa sakit itu..
rasa pedih itu...
dan last2.. kau jgk yg merana...
pengorbanan itu perlu..
tp berpada-pada la...
kau pn berhak gembira...
tp sampai bila.. perlu terus begini...
menanti dan terus menanti...
sebuah kata yg pasti...
cari la 'something' yg hilang tu...
jgn lepaskan 'dia' lg..
keep istiqamah..
jadi la diri kamu..
usah di pikirkan perasaan org sgt..
selagi kamu teguh bersama PenciptaMu..
aku yakin... 'kedamaian' itu pasti diperolehi kembali..
lupakan segala perkara yg menyesakkan jiwa tu..
i know u can..
just believe....



Tuesday, August 5, 2014

haywire

kusut....
skarang ni aku tga kusut...
terlalu besar dugaan Mu ini Ya Allah..
aku berperang antara naluri vs logik...
mampukah aku bertahan lg??..
dgn semua rasa yg ada...
atau perlukah aku lepaskan dia...
sekali lagi...
 utk kebahagiaannya
kuatkah aku tanpa dia...
dia yg aku syg.. terlalu syg...
bahagiakah dia bila bersama aku??..
atau hanya pura2...
aku x tau.. betul2 x tau...
inikah ujian Mu utk hubungan ini...
cerianya cuma seketika...
deritanya sentiasa ada...
time is running out..
aku rasa sesuatu...
mngkn benar telahan 'seseorang'..
terlalu byk dugaan utk kami...
terlalu byk cabaran utk kami...
maafkan aku Ya Tuhan..
mempersoalkan perancangan Mu...
aku cuma terlalu buntu...
dgn segala yg berlaku...




  

Monday, July 21, 2014

new shoes detected...

finally....
setelah berpuluh kedai dimasuki..
dan setelah ber rambang mata mencari..
aku berjumpa jgk dgn kasut pilihan hati...
cam kelakor pn ade gak...
punyer la ssh nak mencari idaman hati..
jmpe jgk kat #juscobalakong...
brand #hawkeye
tapi malangnye design ni xde sale...
em.. xpa la.. sekali skale...
melayang rm79...
huahua... anggapla.. 
penghargaan utk diri sendiri..




tp siyes...
mmg jatuh cinta pandang pertama la ngn design ni...
comfort pn comfort...
mmg berbaloi la beli..
x rugi...




#datewifneneksemah&buntik
#19July14

Thursday, July 17, 2014

baju tido ku yg latest...

done.. akhirnya..
setelah lame menyepikan diri dari jahit bju sendiri...
aku berjaya meyiapkannye..
1 helai je pn.. kuang2...
ok la kan...
dari xde... 
sumenye mlm td puyer crite...
ntah ape mimpi aku mlm td..
ade rase2 nak menjait plak...
actually aku mmg suke wat baju tido sendiri...
tp pakai kat umah sendiri la...
agak seksi sikit..
wehehehe....


amacam.. ok x..


bleh la kan...
n cam biase.. aku wat sesimple mungkin...
ye r.. nak pakai time tido je an...
em.... k la.. 
nak crite pasal tu je..
bubye...

Friday, July 11, 2014

masih mencari kasut idaman hati..

aaarrrggghhhhhh...
tension tul la...
bape lame lg nak cari ni...
1 alamanda tu aku pusing last week..
1 pn x berkenan...
ape yg kau cari ni moshi??..
susah sgt ke nak wat pilihan...
ade jgk survey online..
tp x jgk beli2...
apesal la aku ni skarang...
nape cerewet sgt...
aissshhhh...
wat la camni slalu...
tp time ni je la...
dah kwin nnti pandai2 la ko...
jgn kne mrh2 dgn encik abg sudah...
huhu......




Ya Allah... bukakanlah pintu hatiku..
utk menerima & memilih design yg sehati dgn ku...
dlm masa terdekat ni..



aminnnnn..

Friday, July 4, 2014

rindu...

dont know y..
lately aku rindu sama kamu..
tersangat rindu..
tp kamu diam membisu seribu bahasa...
dpt aku rasakan.. 
perubahan kamu yg ketara..
dimanakah gurau senda mu..
aku rindu suara mu..
aku rindu kamu yg dulu..
tidakkah kau juga mengingati aku..
sebagaimana aku yg selalu memikirkan diri mu..
sakitnya rasa ini..
pedihnya terasa.. 
bila rasa ini bertamu..
aku lelah... sungguh...
penat memendam rindu...
kuatkah aku...
utk teruskan semua ini lg...
aku x tau... btul2 x tau...
atau.. adakah kamu dah jumpa pengganti ku??..
 'some1' yakni seseorang selain dariku..
aku buntu... kusut...
berilah aku jawapan yg pasti..
supaya aku x ternanti-nanti...
tolong la faham...
aku rindu kamu yg dulu...








Thursday, July 3, 2014

aku syg kamu lg ' my lumia '

huaaa....
aku x pasti bile...
tp paling ketara mggu ni...
my maxis asyik no service ja..
wat aku confius..
fon atau no. fon aku yg problem..
smlm aku dah kol hotline..
depa kata nak check..
ok.. aku bg masa dlm mggu ni..
klu mggu dpn x ok lg aku kol back..
n lepas suma ni jd..
aku ter p k jgk..
adakah fon ku ni merajuk...
mmg la aku ada ckp nk tukaq yg baru...
tp nak tau dak...
aku p k berpuluh kali tau..
nak tukaq ka x mo..
pasai pa??.. sbb aku syg kat lumia aku ni lg...
byk kenangan wooo...
yg penting byk info kat dlm fon ni..
P & C...
lebih 2 tahun dah aku pakai kot..
tp knapakah kau begini...
kuciwa.. byk nak kuar duit bln ni..
T_T 

Wednesday, July 2, 2014

need to free my mind...

somehow...
aku perlu kan ruang...
utk kepala otak ni..
rase cam dah tepu sgt..
nak p window shopping...
x kire.. nak p mggu ni jgk...
nak p cuci mate ni sat..
haha.. nak x nak kne p ari ahad la..
sabtu nak p servis my bronze..
maaf ye.. awok terlewat servis utk kali ni..
bakal melayang dlm rm400 gak la..
huhu.. sbb nak trus wat utk 10000km..
x pa la.. kesayangan punya pasal..
nak ajak nenek ku tu..
anto kat wechat tp x reply plak..
em .. geng seterusnya.. dak2 skolah dlu.. jeng2..
hehe.. tp klu memasing ade hal..
aku p sendiri ja..
hahaha.. janji rock !!!..
plan nak p mlawat my fwen jgk..
admit kat hosp..
InsyaAllah...


Tuesday, June 10, 2014

serabut...

lately.. aku suke sgt p k..
ape bende yg aku p k ek??..
ntah la.. macam2 ada...
time ni la nak serabut kpale otak ni...
aissshhh... nape aku rasa pelik ek..
ade rasa sesuatu...
ape bende pn aku x pasti..
tp sesuatu yg x enak la..
ke aku yg over thinking nih...
huhu.. sadis betul la...
time2 camni la setan nak hasut macam2..
suke sgt la kalau aku duk p k yg bukan2..
wahai HATI.... berhati2 la kamu...
waspada selalu...
jgn p k yg -ve sangat..
InsyaAllah... xde pape...
perasaan hang ja tu... 
Doa byk2...
smoga Allah memberkati hubungan kami ini...
Dia tau yg terbaik utk hang...
jgn duk pikiaq sgt k... 
hadapi dengan senyuman...
semua kan baik2 saja...




Monday, June 2, 2014

kecewakah aku??..

hati.. knape dgn kamu??..
r u OK??..
i know u r NOT ok...
please syg.. jgn putus asa...
jgn kau biarkan hati mu penuh duka..
adat la.. lumrah dunia..
x semua dlm hidup ni dpt menggembirakan kita...
kdg2 kita terpaksa berpura2 bahagia dpn mereka...
bukan bererti munafik..
cume kdg2 org len x perlu tau apa yg kita rasakan saat itu..
yakin la selalu..
Perancangan Allah itu adalah yg terbaik utk aku, kamu...
utk dia & mereka semua..
tolong la faham... 
didik la hati.. supaya sabar...
tetap di paksi yg sama...
jgn kau menyimpang dari kebenaran...
Allah... Allah... Allah...
jauhkan la hati ni dari rasa kecewa Ya Tuhan..
maafkan aku Ya Allah...
jika selama ini.. aku sandarkan makna bahagia itu pd makhluk Kamu..
ternyata aku silap... silap menilai erti itu...
biarkanlah aku sendiri.. aku perlu pergi...
mgkn seketika..
ntah sampai bila... membawa diri ini...
teruskanlah kamu begitu... dgn cara kamu...
aku dah penat nak fikir pasal org len..
biarlah aku rawat luka ini sendiri...






Tuesday, May 20, 2014

feeling something weird...

don't know Y..
lately..
ade rase something...
selalu.. belakang badan ni rase panas + sejuk..
tetibe je..
padahal aku x p k pape pn..
kaki & badan sebelah kiri ni..
selalu seram sejuk..
naik blu roma tetibe..
x kire mase..
mungkinkah berulang...
ceritera dulu..
please.. aku dah penat dgn kisah itu sume..
Ya Allah..
mohon jauhkan la permainan syaitan durjana itu..
aku berlindung dibawah naungan Mu Ya Rabb..



http://www.resepirahsiaku.com/2013/11/doa-selamat-dari-gangguan-manusia-jin.html

Tuesday, May 6, 2014

baju tunang saya ...

ntah ape la mimpi aku arini..
tetibe nak taip pasal baju time tunang ritu..
dah 2 bln lebih baru nak bukak cite..xpa la..
slow2 org kate..
actually baju tunang ni aku jait sendiri...
alhamdulillah... siap jgk na..
baju ni pn pd mulanya bkn buat utk majlis tunang pn..
sesaje je nak jahit.. try n error org kate..
n wat suke suki je... haha...
tp bile kami dah bincang nk tunang,
aku pn start la mendeko baju utk majlis tersebut...
  
 ha... ni la 1st draft utk baju aku..
kosong n plain.. 
mase ni tgh xde idea nak gubah lagu mana..

 yg ni plak percubaan mendesign yg pertama..
buruk giler kan...
ntah ape punye idea..
men hentam keromo je...
last2 dpt kutukan terhebat dari my family..
" mcm budak2 katenye "
haha.. tobat nak teruskan..
terpaksa la bukak blk sumenye...

akhirnya... setelah menggoogle & memerah idea..
terhasil la design yg cantik molek ini..
cantik ke?.. boleh la..
simple n nice..
x gitu?..haha.. 
akhir kate.. ini la baju majlis tunangan sy...
(^__^)


mood : tergedik sikit arini..

Thursday, April 24, 2014

interview...

utk kesekian kalinya...
mgkn blum ada rezki...
but today..
i got 1 interview..
smoga dipermudahkan urusan...
andai ini adalah destinasi aku...
aku trima dgn hati terbuka...
Ya Allah...
aku bersyukur dgn apa yg telah Engkau beri selama ini...
Kau brikan la petunjuk...
utk segalanya...
aku mohon hidayah Mu..
berkati la hidupku didunia & akhirat...
sesungguhnya aku lemah tanpa Mu..






Thursday, April 17, 2014

kuat la hati...


Aku... x sempurna mana...
aku tau.. aku pn byk kelemahannya...
terus la bertahan duhai hati..
i know u r strong enough..
to face anything...
even no one knows...
what is actually happen behind..
ingat la selalu pesan pakcik itu..
" biar org wat kita, jgn kita balas "
" biar org marah kita, jgn kita marah balik "
" biarkan "
" banyakkan bersabar "
Ya Allah.. mampukah aku...
utk jd sebaik itu...
mgkn kdg2 diri ni penat..
mgkn kdg2 diri ni dah terlalu bosan..
bila selalu dijadikan bahan ujikaji..
xpe la.. mgkn didunia aku kalah..
aku akan terus bertahan..
aku akan terus mengalah...
even dlm keadaan apa sekali pn..
ingatkan aku bila aku lupa Ya Rabb..
ini JANJI aku..
andai itu yg terbaik...
akan aku laksanakan...
InsyaAllah...




Monday, April 14, 2014

sakitnye merindu..

windu... 
aku rindu die sgt2..
tp die bleh wat dek je..
tau la bz... xkn la xde masa langsung..
1 minit.. 2 minit..
hey hati..
yg kau duk ingat kat die mcm org x btul tu sapa suruh..
kan diri sendiri jgk yg merana..
ape bende pn x boleh...
sikit2 teringat..
kalau la hny dgn baling batu kat pale die 
bleh buat aku boleh hilangkan sume rasa ni..
dah lama aku buat la..
 semudah itu..
tp xkn nak wat camtu kan..
nnti kalau die sakit.. aku jgk yg risau..
egokah aku??..
kalau aku nk perhatian dari die..
tp nak die tau sendiri..
even sekejap pn jd la..
ish2.. astagfirullah...
aku dah byk menyimpang ni..
salu p k kan bende yg remeh temeh..
last2 diri sendiri yg makan ati..
sudah2 la bermimpi...
jgn duk mengelamun sgt...
bangkit la dari lena itu..
i know u can do it..
just put ur trust to Allah...
everything will be fine...
wipe ur tears please syg..



Tuesday, April 8, 2014

Kadang-kadang




Kdng2.. kita x mampu meluahkan apa yg kita rasa...
Jalan yg terbaik adalah memohon kpd Allah S.W.T.
kerana Dia sahaja yg mampu menggerakkan hati..
memberi semangat dan ilham...
hanya Dia yg sentiasa ada bersama kita...
Just Allah...



T__T

Monday, March 24, 2014

terasa jauh perjalanan..

yesterday...
officially kami moving out dari tmpat itu..
after > 21years..
we r living there...
em.. ape lg yg boleh dikata...
dah tiada rezki kami disitu...
xpala... kami redha...
n today... 1st day aku travel dari tmpat baru..
(xde la baru sgt)
(almost 10 years jgk dah rumah 'baru' kami tu)
aku heran dan pelik..
xde la jem mane pn pepagi nih..
ye2 je kuar 6.30 pagi..
bila aku ter p k sesuatu..
la.. arini kan cuti skolah..
padan...
mmg la jln clear cik kak oii..
kah3.. gelak sorang2 dlm keta..
apada.. itu mcm pn boleh ka?..
hahaha...
em.. esok nak kuar lmbt sikit la..
hehe.. dah ade planning baru dah..
tp.. dihati ini ade jgk rase terkilan...
jauhnye terasa..
rase cam nak cari keje area town je.. 
dekat sikit.. save la jgkkan..
tp kalau sume so sudden,
pengsan la aku nanti..
penat kemas smlm pn x abis lg..
huhu..
tanamkan dalam hati..
rezki Allah dimana2 saja..
InsyaAllah...
trima kasih Ya Tuhan...
atas segalanya..
Kau permudahkan la urusan kami dunia akhirat..
AMIN..

Tuesday, March 18, 2014

it hurt too much..

Dear hati...
aku tau kamu dah remuk..
aku tau kau terlalu kecewa...
tp ingat la, ini cuma ujian kecil dari Allah..
jgn pandang ia sebagai musibah..
kuatkan la semangatmu...
aku tau.. kau telah lelah..
dgn sume rasa yg ada...
please.. aku mohon... 
jgn sampai kau hancur berkecai berkali2.
berpegang la pd janji Allah..
sume akan indah pd waktunya..
dari itu, aku mohon,
usirlah segala rasa kecewa...
buanglah jauh2 rasa pilu itu...
tegarkan jiwamu...
kembalilah pd Dia yg 1...
tinggalkan dunia yg penuh kepalsuan ini...
bangkitlah kembali...
dekatkan dirimu pd Penciptamu..
serahkan segala jiwa ragamu..
hanya pd dia...
bkn pd makhluk2 melebihi Nya..
Dear hati...
tinggalkan kisah duka itu...
binalah hidup baru...
aku yakin kau mampu...







Friday, March 14, 2014

dah 3 tahun dah !!!

today...
14 / 03 /14..
cukup.. genap aku keje 3 tahun kat sini..
my 1st job after graduate..
eh2.. mase tu blum graduate pn lagi..
huhu...
kejap je mase berlalu an..
macam2 dah aku lalui..
em... pejam celik pejam celik...
heeee.... itu menandakan...
umur ku jua turut bertambah...
aishhh...
ape2 pn..
selamat maju jaya moshi !!!..
ikhlaskan sume usaha anda..
terus maju n berjaya dunia akhirat..
caiyok2..
smoga beroleh keberkatan..
amin.....

Monday, March 10, 2014

sayu..

luluh hati ini...
sungguh aku x sangka...
sungguh busuk hati kau wahai manusia...
manusia yg selama ini aku hormat..
sebagai orang tua..
tp kau yg beri contoh terburuk pd sume..
sayu benar rasa hati ini...
kerana harta dunia..
kau lupa diri...
x apa la...
nantikan la balasan dari-Nya 1 ari nanti..
sayu.. hati ini masih lg sayu...
blum sampai sebulan aku bergelar tunangan org..
mcm2 tohmahan kau lemparkan..
Ya Tuhan..
jika benar ini cubaan Mu
jika benar ini dugaan Mu
Kau kuatkan la hati ini...
tempuh segalanya dgn tenang...
aku berserah kini Ya Allah..
padaMu..
hanya padaMu...





hati ini.. :-(

sejak akhir2 ni...
mcm2 benda yg jd...
sume dtng bertalu-talu...
sedih... hati ni terlalu sedih...
maafkan aku Ya Allah...
andai aku masih belum mampu..
menerima sume ni dgn hati yg tenang...
bkn aku menolak takdirMu..
cuma hati ni blum kuat..
utk segalanya...
Kau berikan la aku peluang..
utk memperbaiki diri ini..
aku masih belum mampu Ya Allah..
mgkn, dihadapan org len aku boleh berlagak tenang..
tp sungguh.. dlm hati ni..
segala rasa yg terbuku...
pudarkan la rasa kecewa yg menggunung ni Ya Tuhan...
Kau gantikan la dgn rasa ikhlas & redha...
aku berserah kini...
hindarkan la aku dari rasa riak & takbur..
gantikan la ia dgn rasa syukur..
brikan la ketenangan utk aku Ya Allah..
sungguh, ujian Mu ini terasa sungguh berat..
hampir aku terduduk..
dgn segala tohmahan...
Kau kurniakan la aku hati yg cekal..
tabah harungi semua...
kembalikan la aku yg dulu...
Yg mampu sedia menolak segala rasa terluka..
andai ujian ini adalah utk dosa2 ku yg lalu...
Kau berilah aku hidayah Mu..




Thursday, February 27, 2014

mood keje kelaut...

huuuuuuhhhhuu..
after a few days...
btuk ni still x kurang..
makin menjadi2 lg ade la..
em.. so tired...
boleh dikatakan
mkn ape je sume muntah blk...
boring3...
kang x mkn msuk angin lak perut ni
smpai skit pale sume...
mmg.. tika dan saat ini..
hanya jasad aku disini..
hati dan minda aku dah terkeluar..
xde kat sini pn..
bertahan la slagi mampu ye wahai cik moshi..
time2 camni jgk la tringin nak mkn mcm2..
ayam goreng KFC la..
megi goreng la..
kek coklat la..
aiseh....
ngade2 tul...
tp bdn x lrt nak p sendiri...
cedihnyeee...


T__T


aku sendiri lg...


Wednesday, February 26, 2014

Touch N Go card.. doraemon version

sesungguhnye benar, penantian itu 1 penyiksaan
utk mengetahui status brg berkenaan aku pn track la shipment kat poslajunye website...
byk tul persinggahannye...
huhuhu...

 Tracking Shipments Track | Back    
Detail result for Parcel No : ED200447814MY


tunggu punye tunggu.. 
alhamdulillah.. akhirnya sampai jua brg yg dinanti...
semalam punyer crite..
taadddaaa...


sungguh excited diri ini menanti kad comel yg ditunggu2..
comel kan comel kan...
hehe.. keciwi sungguh..

depan

belakang


ape2 pn aku hepi coz ia tersangat cute...
x tau la nape aku minat sgt ngan doraemon ni..
:-)

Wednesday, February 19, 2014

tunangan orang ??..

16 / 02 /14
sah aku bergelar tunangan org..
alhamdulillah...
syukur pdMu Ya Allah..
wlupun dia x sihat..
dia tetap menghadirkan diri..
terima kasih abg..
harap.. diri ini tabah...
harap.. diri ini kuat...
utk menghadapi hari2 mendatang..
InsyaAllah..
jika benar dia jodohku..
jika benar dia mmg imamku..
kami akan disatukan jua 1 hari nnti..
cincin di jari ini..
aku lihat ia sebagai "sebentuk cincin tanggungjawab"
iya...tanda sebuah tanggungjawab..
yg bakal ditempuh.. dgn izinNya..
InsyaAllah...
1 hari nanti..
yang mana..
Manisnya boleh jd lebih manis dari Madu..
Pahitnya boleh jd pahit dari Hempedu




moga Allah redha




Thursday, February 13, 2014

Tiada Duka Yang Abadi - Opick


Tiada duka yang abadi didunia
Tiada sepi merantaimu selamanya
Malam akan berakhir, hari akan berganti
Takdir hidup akan dijalani

Tangis dan tawa nyanyian yang mengiring
Hati yang rindukan cinta dijalan-Mu
Namun ku percaya hati meyakini
Semua akan indah pada akhirnya

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Waktu berputar rebulan dan matahari
Bunga yang mekar akan layu akan mati
Malam akan berakhir, hari akan berganti
Takdir hidup akan dijalani

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini

Andai bisa ku mengulang
Waktu hilang dan terbuang
Andai bisa perbaiki segala yang terjadi
Tapi waktu tak berhenti
Tapi detik tak kembali
Harap ampunkan hamba-Mu ini
Harap ampunkan hamba-Mu ini



pertama kali dgr...
aku dah jatuh suka kat lagu ni..
lirik lgu ni syahdu sgt...
buat aku .
~ muhasabah diri ~